Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 9 t/m zondag 10 september 2006    Evangelie van 2006-09-09
 titelDubbele herdenking in de Koepelkerk
beschrijvingDubbele Herdenking in de Koepelkerk in Maastricht

In het weekend van 9 en 10 september worden er in Koepelkerk twee
herdenkingen gehouden:

* De herdenking van de bevrijding van Maastricht in 1944
* Twintig jaar Open Monumentendagen

Herdenking bevrijding van Maastricht 1944
Op 13 september 1944 werden vlak bij de Koepelkerk de eerste Amerikaanse bevrijders in enkele lichte pantservoertuigen waargenomen. Op deze historische plaats is op 22 november 1997 in de zijmuur van de Koepelkerk een gedenksteen onthuld. Deze
gedenksteen toont de emblemen van de Amerikaanse 30e Infanterie Divisie (Old Hickory, zij waren de bevrijders van Maastricht ), van de KNIL militairen uit 1945 - 1950 en van de Bond van Wapenbroeders.


Op zondag 10 september wordt in de Koepelkerk om 10.45 een plechtige Eucharistieviering gehouden ter nagedachtenis van de gesneuvelden en van de overleden leden van de laatste tijd. Pastoor J. Schafraad is de celebrant en de zang wordt verzorgd door het gemengd koor uit Reijmerstok.
Na de H. Mis is er om ongeveer 11.45 buiten bij de gedenksteen een korte herdenking gehouden met een bloemenhulde namens het Kerkbestuur en het bestuur en leden van de afdeling Maastricht van de Bond van Wapenbroeders en van de V.O.K.S. ( Vereniging Oud Korea Strijders ) Na afloop gaan de betrokkenen koffie drinken in de grote zaal van Koepelhof en is de Koepelkerk i.v.m. de Open Monumentendagen open voor bezoek.


Twintig jaar Open Monumentendagen
In navolging van Frankrijk werd in 1986 de Stichting Open Monumentendag opgericht en in 1987 werden toen de eerste Open Monumentendagen gehouden. De Open Monumentendag is een instrument om meer mensen intensiever in contact te brengen met hun historische, gebouwde omgeving, en zo de belangstelling voor monumenten en monumentenzorg te vergroten.

De Koepelkerk is op 21 oktober 1996 als rijksmonument ingeschreven in het register van monumenten in de gemeente Maastricht, en doet sindsdien mee aan de Open Monumentendagen, en viert dus ook feest n.l. het tweede lustrum.

De Koepelkerk is gebouwd in 1921, verder uitgebreid in 1929 en afgebouwd in 1953. Het is een schitterende creatie van de jonge architecten Alfons Boosten (27 jaar) en Jos Ritzen(22 jaar), geïnspireerd door de Byzantijnse stijl en dus zeer afwijkend van de
bekende kerken in ons land.

De Koepelkerk is niet alleen architectonisch een zeer bijzonder gebouw het heeft ook de grootste verzameling Limburgse Religieuze kunstwerken in één gebouw.

Bijna alle grote Limburgse kunstenaars hebben werken in de Koepelkerk om er enkele te noemen: Henri Jonas, Charles Eyck, rector Jo de Visser ( lector aan de Kunst academie Maastricht en pastoor van de Koepelkerk), Hubert Duys, Gène Eggen, Marianne
van der Heyden en heel veel anderen.

De Koepelkerk is een waar paradijs voor de liefhebber van religieuze kunst, Art Deco, Amsterdamse school en moderne 20ste eeuwse kunststijlen - een waar monument voor kunst en van bezinning.

De kerk is rolstoel toegankelijk, de entree is gratis, parkeergelegenheid aanwezig, veel documentatie, rondleiding boekjes, hulp van vrijwilligers en ook koffie, thee en fris in de parochie zaal in de kerk.

info(043) 310 19 90
locatieKoepelkerk
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl