Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 9 t/m zondag 10 september 2006    Evangelie van 2006-09-09
 titelFeestelijkheden Centrum de Kapel
beschrijvingFeestelijkheden rondom 'besjloet' bedevaartseizoen Kapel in 't Zand

Traditiegetrouw is er ook dit jaar weer een aantal activiteiten in en rond het weekend van het einde van het bedevaartseizoen aan de Kapel in ‘t Zand.

Dit jaar is dat in het weekend van 9 en 10 september. Zaterdag 9 september is het bovendien Nationale Open Monumentendag die dit jaar als thema heeft: Feest.
Daarnaast is 9 september ook nog eens de Nationale Orgeldag.

Bloemtapijt in Kruisweg park
Voor de twaalfde achtereenvolgende maal ligt er van zaterdag 9 september tot en met donderdag 14 september a.s. een groot bloemtapijt in het Kruiswegpark aan de Kapel in 't Zand te Roermond. Vele vrijwilligers(sters) zullen ook nu weer meewerken om met de traditionele afsluiting van het bedevaartseizoen aan de Kapel in 't Zand een indrukwekkende bloemloper te maken.

Eenheid in verscheidenheid
Dit jaar is gekozen voor het thema ”Eenheid in verscheidenheid”, een thema dat overigens gekozen is omdat het vijf jaar geleden is dat de parochies van de Kemp en de Kapel in 't Zand werden samengevoegd tot een parochiefederatie. De wijken Kapel, Kemp, Kitskensdal, Kitskensberg en Heide maken deel uit van deze federatie. Een stuurgroep van mensen uit deze wijken probeert de mensen dichter bij elkaar te brengen en meer samenwerking te realiseren. Voor zondag 10 september zijn in de namiddag dan ook de besturen van alle verenigingen uit Roermond Zuid uitgenodigd om het bloemtapijt te bezichtigen en na afloop tijdens een gezellig samenzijn in café ”Parkzicht” elkaar te treffen.

In meerdere grote perken worden, in bloemenpracht, gebouwen en beelden verwerkt die herinneren aan en wijzen op Kapel, Kemp, Kitskensdal, Kitskensberg en Heide

Alleen al het befaamde Kruiswegpark met zijn vele oude bomen, de alom bekende gebeeldhouwde kruiswegstaties en de schilderijen die de geschiedenis het bedevaartgebeuren aan de Kapel in 't Zand uitbeelden, is de moeite van een bezoek waard. Het Kruiswegpark is een van de weinige vrij toegankelijke processietuinen die Nederland nog kent en vormt dan ook samen met de Kapel in 't Zand, het oude Kerkhof aan de Herkenbosserweg en de Galgenberg nabij de Heinsbergerweg, één van de vele bezienswaardigheden in dit stadsdeel van Roermond.

Het park is vrij toegankelijk. Er wordt geen entree geheven en er is een fietsenstalling. De openingstijden zijn van 10 uur tot 17 uur.

Kraampjes
Tijdens het weekend van 9 en 10 september a.s. staan er ook kraampjes met devotieartikelen in het Kruiswegpark en kunnen er ook producten worden gekocht van de Wereldwinkel Roermond die met een verkoopstand eveneens in het park aanwezig is. Om aan de vele kosten enigszins tegemoet te komen wordt bij de uitgang van het Kruiswegpark om een vrijwillige bijdrage gevraagd en zullen foto's van het bloemtapijt worden verkocht bij de stand van de werkgroep bloemtapijt.

Hulp bij het leggen van het bloemtapijt of het houden van toezicht is altijd welkom. Daartoe kan men zich wenden tot Leny Henderix (0475) 334185 of Beila Metzemakers (0475) 334032.

Feestelijkheden 9 en 10 september
in de Kapel in ’t Zand en het Colamgebouw

  • De Kapel is zaterdag 9 september, zoals iedere dag vanaf 1 april tot en met 1 november, geopend tussen 14.00 en 17.00 uur.
    Het Franssenorgel in de Kapel bestaat dit jaar 100 Jaar! Om 14.00 uur start een orgelestafette: verschillende organisten uit de omgeving bespelen het orgel en dragen elkaar de fakkel over.

  • Op zaterdagavond is er in de Kapel een gezinsviering die om 18.30 uur begint.

  • Op zondagmorgen is het “besjloet” van het bedevaartseizoen met een plechtige Eucharistieviering om 11.30 uur. Vooraf, om 11.15 uur komen we bijeen in het Kruiswegpark voor de opening met een gebed en een Marialied om dan in processie naar de Kapel te trekken. Deze viering wordt muzikaal ondersteund door het St. Alfonsuskoor en de fanfare O.L.Vrouw in ‘t Zand.

  • In het Colamgebouw wordt op zaterdag 9 september een film vertoond die gemaakt is bij de festiviteiten ter gelegenheid van het 550 jarig bestaan van de Kapel in 1985. Er zijn vanaf 14.00 uur beelden te zien van bedevaarten en processies en het klank- en lichtspel.

  • Tevens is er nog de tentoonstelling te zien van Sinti en Roma ter gelegenheid van hun 25e bedevaart, afgelopen juli naar de Kapel van Onze Lieve Vrouw in 't Zand. De tentoonstelling Sinti oen Roma durch o stiro en o hollanto beoogt in woord en beeld een indruk te geven van het leven, de tradities en gebruiken en de vervolging van Sinti en Roma in Nederland door de eeuwen heen.
    De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 14 tot 16.30 uur; bovendien op zaterdag 9 september en zondag 10 september van 14 tot 17 uur.

info(0475) 332886
www.centrumdekapel.nl
info@centrumdekapel.nl
locatieCentrum de Kapel
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl