Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 2 september 2006    Evangelie van 2006-09-02
 titelDiaconale excursie
beschrijving “Diaconale excursie” naar boer en tuinder in Drenthe

Het bisdom Groningen-Leeuwarden organiseert op zaterdag 2 september 2006 van 9.30-14.15 uur een “diaconale excursie” naar boer en tuinder in Drenthe. Mgr. Dr. W. Eijk gaat met een geselecteerd aantal deelnemers van ruim veertig personen op pad naar de boerderij van de familie E. Hendriks in Eerste Exloërmond.

Na de rondleiding door het bedrijf verzorgt De heer Glasbergen een inleiding over de zorgen van boeren en tuinders. Vicaris-generaal Dr. H. van den Hende spreekt over landbouw in het bisdom Groningen. De voorzitter in Drenthe van de Land en Tuinbouw Organisatie Noord, de heer H. Brink, zal ingaan op de waarden en toekomst van het platteland. W. van Olffen, bisschoppelijk gedelegeerde voor diaconie van het bisdom Groningen-Leeuwarden , zal de achtergronden van deze excursie toelichten.

Tijdens de lunch zijn er tafelgesprekken tussen mensen met heel verschillende achtergronden.
Willy van Olffen: ”De deelnemers aan de excursie zijn boeren en tuinders, leden van groepen rond armoedebestrijding, politici van de provincie en enkele gemeentes in Drenthe, leden van werkgroepen van het bisdom, enkele parochiebesturen en tenslotte diverse speciale gasten. Het doel van deze excursie is drieledig: luisteren naar boeren en tuinders, geraakt worden door hetgeen ze te vertellen hebben over hun situatie, in beweging komen voor armoedebestrijding en een leefbaar platteland.”

Deze “diaconale excursie” is georganiseerd door een provinciale initiatiefgroep in samenwerking met de werkgroep “Zorg om boer en tuinder” (ZOB Noord). Deze groep is verbonden met de landelijke werkgroep “Landbouw en Inkomen”. Recent onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) wijst erop dat 44% van de boeren- en tuinders- gezinnen een inkomen heeft onder het bestaansminimum.

De plattelandsparochies in Drenthe hebben geen geld om dit soort problemen op te lossen, maar ze kunnen wel oog krijgen voor de problemen van mensen in de knel en ertoe bijdragen dat iedereen kan “leven in waardigheid”. De excursie heet “diaconaal” omdat het een manier is waarop het bisdom zich solidariseert met mensen in nood en meehelpt aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk.

De “diaconale excursie” is een concrete uitwerking van één van de zeven werken van barmhartigheid: de “hongerigen voeden”. In ditzelfde kader ging een eerdere “diaconale excursie” van het bisdom in 2004 naar het maaltijdenproject van de Stichting Solidariteit Onder Mensen in Stadskanaal.

Op vrijdag 10 november, rond Sint Maarten, is er voor de provincie Groningen een “diaconale excursie” naar de voedelbank in Oost-Groningen te Vlagtwedde. Daarna starten de voorbereidingen voor een “diaconale excursie” naar boeren en tuinders in Friesland en de Noordoostpolder.

De excursie in Drenthe is onder andere in september gepland vanwege de activiteiten op de boerderij. September is tevens de maand van één van de zogenaamde “kruis- en quatertemperdagen”. Volgens een eeuwenoude overlevering bidt de kerk op deze dagen, die verbonden zijn met de vier jaargetijden, voor de verschillende noden van de mensheid.

info(050) 406 58 88
w.vanolffen@bisdomgroningen.nl .
organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieFam. E. Hendiks
plaatsExloermond (Groningen)
postcode95
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl