Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 22 t/m zondag 24 september 2006    Evangelie van 2006-09-22
 titelExpositie in Kortenhoef
beschrijving“Niet onze zintuigen bedriegen ons, doch ons oordeel”(Goethe)
opvallende expositie in Kortenhoef
22 tot en met 24 september

Een bonte stoet van lichtekooien, manvrouwen en vrouwmannen, louche types, artiesten, courtisanes, punkers en buitenlanders trekt aan ons oog voorbij als we de olieverfschilderijen van Reinier Horjus aanschouwen. Niets is wat het lijkt en niets lijkt wat het is. Om in zijn onderhoud te voorzien heeft de kunstenaar jarenlang gewerkt met vertegenwoordigers uit de ‘demi monde’, mensen die niet worden geacht omdat ze afwijken. De weerslag daarvan ziet de toeschouwer in zijn kunst.

Demi-monde

De werken refereren stilistisch en qua inhoud aan de ‘Entarteten’ uit de interbellumkunst, de ‘roaring twenties’ waarin alles kon en mocht: het ‘verdorven’ Berlijn van Otto Dix en Christian Schad en de vlucht in zinnelijk genot, glamour en uiterlijk vertoon vóór de donkere jaren van de oorlog. Hoewel in oude-meestertechniek geschilderd, flirt het werk met de stijlkenmerken van de Franse Art-Déco. kubistische vormen, ziggurat-motieven, abrupte afsnijdingen, vogelvluchtperspectieven en stream-lining worden gecombineerd met een uiterst verzorgde schilderwijze en afgewogen composities.

Ook het eigen leven van de kunstenaar dient als inspiratiebron. Opgegroeid in een streng christelijk milieu, trok hij voor zijn universitaire studie naar de grote stad, alwaar hij werd geconfronteerd met zijn eigen identiteit en een volslagen nieuwe wereld. Horjus wil de toeschouwer de schoonheid laten zien van het afwijkende individu.

Kwaliteit is wat telt

Geijkte opvattingen over wat goed is en wat slecht, trekt hij in twijfel. Dit geldt niet alleen voor de inhoud maar ook voor de vorm van het werk. In het calvinistisch Nederland worden schapen van bokken gescheiden, wordt een keuze gemaakt ‘Tussen Kunst en kitsch’. Tot voor kort vormden deze termen in de moderne kunst, het synoniem voor abstractie en figuratie. Zijn we niet ooit begonnen met grottekeningen en via Rembrandt bij de geometrie van Mondriaan beland? De kunstgeschiedenis verloopt immers evolutionair? De huidige figuratie is een omkering van dat ontwikkelingsproces en dus onwaarachtig en kitsch, zo luidde het oordeel. Horjus wil met zijn keuze voor een bepaalde vormentaal, uitdrukking geven aan zijn overtuiging dat artistieke uitingsvormen als rococo en modernisme, neo en avant-garde gelijkwaardig zijn en naast elkaar bestaansrecht hebben. Er is geen hiërarchie in expressiewijze, wel in kwaliteit.

Horjus nam deel aan solo en groepsexposities bij ondermeer Galerie Anton Gidding en op de Holland Art Fair. Diverse malen werd zijn werk besproken en afgebeeld in bladen en tijdschriften, onder andere op de covers van ‘Kunstwerk’ en de culturele bijlage van de Haagse Courant. Horjus organiseerde de kunstexpositie ‘Voorbeeldige ambtenaren’ in Den Haag die de landelijke media haalde. Hij studeerde af aan de Rijks Universiteit Groningen met als groot bijvak kunstgeschiedenis en is bevoegd als leraar tekenen & kunstgeschiedenis.

Reis in de tijd

Tijdens de expositie toont Menno Hoencamp, onder meer actief op de European Fine Art Fair, tevens een aantal bijzondere antieke klokken. Deze verzameling is van hoge kwaliteit en wordt gepresenteerd in een verrassende en onconventionele opstelling.

Rondleiding

Graag verwelkomen wij u van 22 tot en met 24 september, vrijdag vanaf 13.00 uur en de overige dagen vanaf 11.00 tot 17.00 uur, in de sfeervolle ambiance van ‘De Oude School’, Kortenhoefsedijk 145 te Kortenhoef. Van 16.00 tot 17.00 uur kunt u op alle dagen deelnemen aan de rondleiding met kunsthistorica mevrouw drs. A.Q. Timp in aanwezigheid van de kunstenaar.

info(070) 3500345
reinierhorjus@yahoo.com
locatie‘De Oude School'
plaatsKortenhoef (Noord-Holland)
postcode12
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl