Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 26 augustus 2006    Evangelie van 2006-08-26
 titelPelgrimswandeling naar Sint-Rosa
beschrijvingAan de vooravond van de traditionele Rosa-processie in Sittard, organiseert Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden op za 26 augustus een pelgrimswandeling naar Sittard vanuit een andere plaats waar Sint-Rosa wordt vereerd: Sibbe bij Valkenburg.

De 24 km lange pelgrimswandeling begint om 10.30 uur in de Sint Rosakerk te Sibbe met een toelichting en het pelgrims-reisgebed. De route gaat langs de iets verderop gelegen St.Rosakapel naar Valkenburg. Daar, bij het NS-station, kunnen pelgrims om 11.45 uur nog aansluiten. Ook het NS-station van Schinnen is (om 14.45 uur) een opstapplaats, voor wie 11 kilometer wandelen genoeg is.

Bezinningsmomenten zijn er bij de Mariakapel van Nagelbeek, in de Pater Karel-kapel te Munstergeleen en uiteraard bij de Rosakapel op de Kollenberg, aan de rand van Sittard.

De pelgrims komen op tijd aan om aan de eucharistieviering te kunnen deelnemen van 18.00 uur in de Michielskerk aan de Markt te Sittard. Daarna is er in de binnenstad de Rosa-kermis met veel muziek, straattheater, etc.

Er is geen georganiseerd busvervoer terug naar de opstapplaatsen, maar die zijn wel per trein bereikbaar.

Deelname aan de pelgrimswandeling is gratis. Opgave vooraf is niet nodig; op tijd aanwezig in Sibbe of bij een van de genoemde NS-stations is voldoende.

Rosa
Rosa leefde van 1587 tot 1617 in Lima, Peru. Vanwege haar vrome leven werd zij een halve eeuw later heilig verklaard; ze was daarmee de eerste niet-Europese vrouw die die status bereikte. Zij kreeg bekendheid in Sittard door de dominicanen, die ook in Peru werkzaam waren. Toen in de 17e eeuw Sittard werd geteisterd door dysenterie, adviseerden de paters om Sint Rosa aan te roepen tegen de dodelijke epidemie. Het stadsbestuur beloofde -als de ziekte zou wijken- haar uit te roepen tot stadspatrones en om op de Kollenberg, het hoogste punt van Sittard, ter ere van haar een kapel te bouwen. Beide beloftes, alsook de belofte om jaarlijks een processie te houden, doet de Sittardse bevolking tot op heden gestand.

info(043) 4501741
www.spvlimburg.nl
locatieSint-Rosakerk
plaatsSibbe (Limburg)
postcode63
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl