Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzondag 17 september 2006    Evangelie van 2006-09-17
 titelIgnatiaanse spiritualiteit
beschrijvingIgnatiaanse spiritualiteit voor mensen vandaag

Zondag 17 september 2006

Een dag van ontmoeting, vorming en viering voor wie wil kennismaken met de ignatiaanse spiritualiteit of er zich verder in wil verdiepen. In de voormiddag is er een dieper gravende lezing, in de namiddag wordt er in deelgroepen gewerkt.

Voor kinderen en jongeren is er een apart programma en voor de allerkleinsten is er opvang.

Op de middag is er een eucharistieviering en de dag wordt besloten met een ‘ignatiaanse koffietafel’.

Kies dan het leven!

Zoeken naar en kiezen voor volheid van leven en niets minder, is de speerpunt van de Ignatiaanse spiritualiteit. Ignatius was diep doordrongen van het bijbelse geloof dat respect voor de Schepper en de schepping heel nauw samenhangen, en dat waar de Schepper wordt geëerd, er leven in overvloed is voor de mens.

Met hart en ziel zette hij zich in, om te groeien in relatie met God, en zich te verzetten tegen de macht van de zonde die tegen deze relatie ingaat. In zijn Geestelijke Oefeningen biedt hij een kader en een weg om ook andere mensen hierin te helpen. De verbondenheid tussen Schepper en schepsel vormt het fundament, de onderstroom en het doel ervan.

In een eerste reeks oefeningen (ook wel de ‘eerste week’ genoemd), laat Ignatius de retraitant op verschillende manieren in gebed stilstaan bij de zonde: het verzet en de ontrouw van de mens tegenover God en het kwaad dat hieruit voortvloeit. Ignatius helpt degene die de Oefeningen doet op deze manier om tot een meer realistische kijk op zichzelf te komen.

Want in feite is elke mens veel minder vrij dan op het eerste gezicht lijkt. En zo staande voor de Schepper die de Goedheid zelf is en voor Jezus die zijn volledige leven heeft ingezet om de mens naar God te brengen, beseft een mens hoezeer hij op Gods liefde is aangewezen.

Op een voor ons aanvoelen allicht ongewone manier wordt zijn besef zondaar te zijn omgevormd in een verlangen in te gaan op de uitnodiging van God. Zo kan hij kiezen voor het leven, dat steeds een leven met Hem is.

In de voormiddag spreekt Ann Beddeleem , lic. theologie en stafmedewerkster van de Oude Abdij over deze thematiek.

In de namiddag halen we één domein naar voren waar de zondige mens nood heeft aan Gods barmhartigheid, namelijk in de beleving van zijn seksualiteit. We bekijken hiervoor Dekalog VI van K. Kieslowski. In deze film uit zijn beroemde reeks Dekalog, over het zesde gebod, laat Kieslowski ons zien hoe ‘onkuisheid’ nood heeft aan omvorming tot ‘kuisheid’, die kan groeien uit de ontmoeting met de begeerde ander.

Na de film is er tijd voor uitwisseling van indrukken in kleine groepen. Tot slot brengt Stijn Van den Bossche een synthetische beschouwing bij de film, die ook de link legt met de voormiddag.

Programma:

9.30 uur.

Ontvangst- inschrijving

10.00 uur - 12.00 uur.

Lezing door Ann Beddeleem

12.00 uur.

Eucharistieviering

Middagmaal

14.30 - 16.30 uur

Dekalog VI

bespreking en uitwisseling

16.30 uur.

‘Ignatiaanse koffietafel’

Deelname in de onkosten (dagprogramma, middagmaal, koffietafel)

info09/ 226 52 26
info@oudeabdij.be
www.oudeabdij.be
locatieOude Abdij van Drongen
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl