Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Klooster Wittem

Klooster Wittem

Website E-mail

Wittemer Allee 32
6286 AB  Wittem
(043) 450 17 41

openingstijden: dagelijks van 8:00 tot 20:00 uur

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 9 november 2006    Evangelie van 2006-11-09
 titelLezingenreeks
beschrijvingDe strijd om de waarheid tussen wetenschap, religie en politiek

Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert in november in Hengelo, Wageningen en Wittem de lezingenreeks De Waarheid moet gezegd! Het grote gelijk van de Verlichting. Sprekers zijn o.a. Machiel Karskens, Dick Pels, Peter Jonkers en Marcel Becker.

De Verlichting heeft ons geleerd dat we zelf moeten nadenken, dat we alles moeten kunnen zeggen en dat we democratisch moeten besluiten wie gelijk krijgt. Voor bevoogding en censuur zijn we allergisch. Autonomie, mondigheid en democratie zijn uitgangspunten die we niet willen relativeren. Deze ideeën heersen in Nederland als onaantastbare waarheden over het publieke debat in politiek, onderwijs en media. Columnisten, cabaretiers en politici schreeuwen ze uit.

In de confrontatie met religieus fundamentalisme verdedigen we deze sterke overtuigingen. We plaatsen de cartoons van de profeet Mohammed opnieuw als islamitische landen protesteren. De Tweede Kamer fluit de minister onmiddellijk terug als zij wil dat naast de evolutietheorie van Darwin onderwijs gegeven wordt in het cryptocreationisme van Intelligent design. Van de superioriteit van democratie zijn we zelfs zo zeker dat we economische en militaire dwang gebruiken om de democratie te verspreiden.

De westerse waarheidsclaims lijken absoluut en onomstreden. Maar dat is schijn. Zij zijn zelf het resultaat van een eeuwenlange strijd om de waarheid tussen wetenschap, religie en politiek. Wetenschap verdedigt haar gelijk met onderzoek. Religie doet een beroep op openbaring. Politici baseren zich op ideologieën als het liberalisme, corporatisme of socialisme. Als dezelfde thema’s in de verschillende domeinen spelen is voor de relativistische opvatting dat ieder domein zijn eigen gelijk kent, geen ruimte. Dan moeten we kiezen wie groot gelijk heeft.

In Hengelo werkt het Soeterbeeck Programma samen met de Bibliotheek en de Hogeschool Edith Stein; in Wageningen met de Bblthk; in Wittem met Fontys Centrum voor Theologie en Pastoraat.

Themanummer Filosofie & praktijk
Essays die de achtergrond vormen van de lezingenreeks staan in het themanummer over waarheid van Filosofie & praktijk. Betalende deelnemers aan de hele lezingenreeks krijgen het themanummer ter voorbereiding toegestuurd.

Wittem
Kloosterbibliotheek Wittem
Wittemer Allee 32
6286 AB WITTEM
Tijd: 19.30 - 21.45 uur
Gespreksleider: Sjaak Koenis, filosoof en docent Universiteit Maastricht

Donderdag
9 nov.
M. Karskens, E. Borgman, D. Pels
Waarheid

16 nov.
P. Jonkers, M. Schreurs
Autonomie

23 nov.
F. Maiolo*, M. Becker
Democratie

30 nov.
G. van Oenen, B. van Stokkom
Mondigheid

*De lezing is in het Engels.

Themanummer Filosofie & praktijk
Essays die de achtergrond vormen van de lezingenreeks staan in het themanummer over waarheid van Filosofie & praktijk. Betalende deelnemers aan de hele lezingenreeks krijgen het themanummer ter voorbereiding toegestuurd.

Voorinschrijving voor de gehele lezingenreeks:
€ 40,- p.p. (inclusief themanummer)
€ 26,- p.p.: studenten/minimuminkomen (inclusief themanummer)
gratis: studenten en medewerkers Hogeschool Edith Stein en Theologie en levensbeschouwing Fontys Hogeschool Sittard

Voorinschrijving voor een losse kaart:
€ 11,- p.p.
€ 7,- p.p.: studenten/minimuminkomen
gratis: studenten en medewerkers Hogeschool Edith Stein en Theologie en levensbeschouwing Fontys Hogeschool Sittard


Voorinschrijving seminar Waarheid en religie, 24 november, De Boskant Den Haag:
€ 17,50 p.p. (inclusief themanummer)
€ 12,50 p.p.: studenten/minima (inclusief themanummer)

infowww.ru.nl/soeterbeeckprogramma/waarheidenreligie
info@soeterbeeck.ru.nl
(024) 361 55 55.
organisatieKlooster Wittem
locatieKloosterbibliotheek Wittem
plaatswittem (Gelderland)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl