Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
Klooster Wittem

Klooster Wittem

Website E-mail

Wittemer Allee 32
6286 AB  Wittem
(043) 450 17 41

openingstijden: dagelijks van 8:00 tot 20:00 uur

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 9 juli t/m donderdag 31 augustus 2006    Evangelie van 2006-07-09
 titelTentoonstelling
beschrijvingTentoonstelling 'Het kruisbeeld, symbool van leven en dood' in de Wittemse Kloosterbibliotheek

Vanaf 9 juli t/m eind augustus zal iedere zondag een bijzondere tentoonstelling in de kloosterbibliotheek te bezichtigen zijn. Onder de titel ”Het kruisbeeld, symbool van leven en dood' toont Wim de Mul de ontwikkeling van de kruisbeelden in de beleving van de christenen. De tentoonstelling laat o.a. zien dat de wijze waarop het sterven van Jezus Christus werd vormgegeven, eeuwenlang nauwelijks is veranderd. Wel is er een enorme variëteit in materiaalkeuze: metaal, hout, papier, terracotta, plastic, glas, steen, gips etc.
Ook de kwaliteit loopt sterk uiteen: van professioneel houtsnijwerk tot verlijmde luciferdoosjes of wasknijpers!

Het accent ligt tevens op de kruissymboliek zoals die in onze westerse cultuur gestalte heeft gekregen.
Toch zal het de bezoekeer niet ontgaan dat de kruisdood van Jezus ook in andere culturen veelal op de 'westerse' wijze wordt vormgegeven.

Alleen moderne kunstenaars vormen hierop vaak en uitzondering. Zij tonen een geheel eigen visie op de persoon Jezus die meer en meer symbool wordt van de moderne mens als slachtoffer van de gruwelen van deze tijd.

Tijdens de openingsuren van de expositie zal Wim de Mul aanwezig zijn om de geïnteresseerde bezoeker te woord te staan, ook ten aanzien van de door hemzelf op kunstzinnige wijze gemaakte 'verbeeldingen' van het lijden van Jezus Christus.

Wim de Mul was oprichter en directeur van cultuurhistorisch centrum De Stratemakerstoren in Nijmegen en tot voor kort hoofd van de afdeling presenteren in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op 9 juli om 13.30 uur. Als inleiding zal Wim de Mul, de samensteller van deze tentoonstelling, iets vertellen over de cultuur-historische ontwikkeling van het kruisbeeld. Vervolgens zal de provinciaal overste van de provincie St. Clemens van de redemptoristen. Hermann ten Winkel, de opening verrichten.

Locatie: Kloosterbibliotheek Wittem
Data: zondagen 9 - 16 - 23 - 30 - juli
6 - 13 - 20 - 27 - augustus
tijd: 12.00 uur tot 17.00 uur.

entree: vrije gave.

info(043) 4501741
organisatieKlooster Wittem
locatieklooster Wittem
plaatsWittem (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl