Vandaag is vrijdag 18 oktober  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerdonderdag 13 t/m zondag 16 juli 2006    Evangelie van 2006-07-13
 titelSinti bedevaart
beschrijvingSinti bezoeken Kapel in ’t Zand voor de 25ste keer

Gasten van harte welkom bij diverse activiteiten.

Voor de 25ste keer verzamelen Sinti zigeuners uit Nederland en de omringende landen zich in Roermond voor een bedevaart naar Onze Lieve Vrouw in ’t Zand.

Deze jaarlijkse ontmoeting speelt een belangrijke rol in het leven van deze bevolkingsgroep. Het behoort tot het hart van de Sinti cultuur om elkaar te ontmoeten rond bijzondere plaatsen als de Kapel in ’t Zand in Roermond. Vanaf vrijdag 7 juli wordt het woonwagenveld in de nabijheid van de Louis Pasteurweg ingericht. Het programma loopt van donderdag 13 juli tot en met zondag 16 juli aanstaande.

Sinti en Roma in Nederland

Sinti en Roma (over het algemeen wel zigeuners genoemd) wonen al eeuwen in Nederland. Een eerste vermelding stamt uit 1420. Na aanvankelijk vriendelijk te zijn ontvangen werden al snel bevelschriften tegen hen uitgevaardigd, waarbij ze zelfs straffeloos konden worden gedood. De afwerende houding heeft in de 17de eeuw geleid tot massale uitroeiing. Pas in de 18de eeuw keerden de Sinti en Roma terug. Misschien is in die vroegere eeuwen de basis gelegd voor de ultieme vernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin de nazi’s bijna een miljoen Sinti en Roma hebben omgebracht. In Nederland telde men zeker 1000 slachtoffers en slechts enkelen keerden terug uit de kampen.

Ook in onze tijd is het ingewikkeld om de cultuur van de Sinti en Roma in stand te houden. De overheid speelt daarbij ook een rol. Door de afschaffing van de woonwagenwet hoeven gemeenten bijvoorbeeld geen locaties meer aan te leggen. Daarbij komt dat iedere burger een plaats voor een wagen aan kan vragen. Er blijven zodoende weinig plaatsen over voor de Sinti en Roma zelf.

Tegelijk zien we een groeiend begrip en eveneens erkenning voor wat in de geschiedenis is gebeurd. De Stichting Rechtsherstel vormt daar een uitdrukking van. Verder werden enkele monumenten opgericht, onder meer in Amsterdam en op 27 maart j.l. in Den Haag. Bij de onthulling van dat laatste monument hoort een tentoonstelling die men nu in Roermond kan gaan bezichtigen.

Tentoonstelling

In het Colamgebouw aan de Heinsbergerweg 2 opent burgemeester H. van Beers op donderdag 13 juli om 14.00 uur de tentoonstelling ‘Sinti en Roma zigeuners door de eeuwen heen’. Een Sinti orkest zal deze opening opluisteren. De tentoonstelling beoogt in woord en beeld een indruk te geven van het leven, de tradities en gebruiken en de vervolging van Sinti en Roma in Nederland door de eeuwen heen. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de gevolgen van rassenwaan en rassenhaat voor Sinti en Roma. Een gevaar dat nog niet is geweken. De expositie wil begrip, respect en vertrouwen scheppen tussen burgers en de eens reizende Sinti en Roma. Al leven zij anders, zij maken wel deel uit van de Nederlandse samenleving en vormen een groep bewoners waarvan het nodige geleerd kan worden. De tentoonstelling blijft tot het Besjloet van het bedevaartseizoen en is op kantoortijden te bezichtigen; daarnaast op zondag 16 juli na de eucharistieviering van half twaalf.

Programma

Vrijdag 14 juli staat in het teken van de processie en de kerkdienst in de Kapel in ‘t Zand. Tegen 19.00 uur verzamelen de bedevaartgangers zich op het veld aan het Schoolpad vanwaar de processie vertrekt naar de Kapel, alwaar een avonddienst wordt gehouden. Iedereen is van harte welkom om mee te gaan met de processie en deel te nemen aan de bijzondere viering.

Op zaterdag 15 juli vindt op het woonwagenveld rond 14.30 uur de woonwagenzegen plaats. Om 19.00 uur komen de bedevaartgangers weer naar de Kapel in ’t Zand om met elkaar door het kruiswegpark te trekken waar met muziek, gebed en bezinning het leven en lijden van de zigeuners als groep en van ieder individueel herdacht wordt. ’s Avonds is er om 21.00 uur in de grote tent op het woonwagenveld een culturele Sinti avond. Iedereen is van harte welkom om deze avond te bezoeken.

De bedevaart wordt feestelijk afgesloten op zondag 16 juli. In het kruiswegpark wordt om 11.30 uur de eucharistie gevierd. Voorganger in deze bijzondere jubileumdienst is monseigneur Fr. Wiertz, bisschop van Roermond. Ook de burgemeester zal op deze dag aanwezig zijn. De viering wordt muzikaal ondersteund door het Sinti-orkest dat met de karakteristieke zigeuner muziek voor een bijzondere sfeer zal zorgen. Ook bij de eucharistieviering is iedereen van harte welkom.

infoBert Simons
(0475) 332886
www.centrumdekapel.nl
info@centrumdekapel.nl
locatieCentrum de Kapel
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl