Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 15 december 2006    Evangelie van 2006-12-15
 titelMaria met een zachte G
beschrijvingHet is wonderlijk. Letterlijk misschien wel. In de voorbije decennia zijn de katholieke kerken in Limburg feitelijk leeggestroomd. Natuurlijk, veel mensen komen er nog, maar dit blijft vaak beperkt tot Kerstmis of de uitvaartdienst van een geliefde of kennis. Slechts een klein percentage van de katholieken is praktiserend conform de regels.

In weerwil van die omstandigheid bloeit de Mariaverering. Welig, veelvormig en op onverwachte plaatsen. Dagelijks worden honderden, zo niet duizenden kaarsen of waxinelichtjes bij een Mariabeeld aangestoken.

Bedevaartplaatsen worden overspoeld door bezoekers. Van de cd ’t Kapelke, een heruitgave van liedjes van de dialectzanger Harry Bordon uit de jaren vijftig, vlogen tienduizend exemplaren over de toonbank. Het titelliedje over een Mariakapel in Limburg staat inmiddels in de Top Tien bij begrafenissen en crematies. Kopieën van Mariabeeldjes uit de belangrijkste bedevaartplaatsen worden grif gekocht en vinden hun weg naar het privé-domein waar ze een plaats krijgen op een huisaltaartje. De Mariadevotie is populair en wat heel merkwaardig is: óók niet-gelovigen voelen zich aangetrokken.

Het Limburgs Museum in Venlos schenkt uitgebreid aandacht dit bijzondere fenomeen. Van 15 december 2006 tot en met 25 februari 2007 wordt een tentoonstelling georganiseerd met als titel Maria met een zachte G. Aanleiding is het jubileumfeest van de kapel van Onze Lieve Vrouw van Genooi (bij Venlo) die dit jaar 375 jaar bestaat.

De expositie belicht de belangrijkste mariale bedevaartplaatsen in Limburg, waarbij een stap over de grenzen wordt gemaakt naar het Vlaamse Scherpenheuvel en Kevelaer in Duitsland.

Aandacht is er ook voor de bedevaarten naar Lourdes. Uit onderzoek van cultureel antropologe Catrien Notermans van de Radboud Universiteit in Nijmegen blijkt dat Maria van Lourdes maar weinig bedevaartgangers aanspreekt.

Ze onderhouden echter wel een innige band met een Maria in de eigen woonplaats of dicht in de buurt ervan. Een interessant verschijnsel in het kader van Lourdes zijn de vele ‘remakes’ van de grot waar Maria verscheen aan Bernadette.

Naast de plaatsen van openbare verering wordt in de tentoonstelling ook aandacht geschonken aan Mariadevotie in de private sfeer. Speciaal voor dit onderdeel roept het Limburgs Museum mensen op een foto in te zenden van het Mariabeeld of de afbeelding van Maria thuis.

Tevens is het museum serieus geïnteresseerd in het achterliggend verhaal. Waar komt het beeldje vandaan of van wie werd het gekregen? Wordt er wel eens een kaarsje of waxinelichtje bij aan gestoken en zo ja, wanneer? Welke zaken worden erbij bewaard? De foto’s met citaten uit de toelichting krijgen een plaats in de expositie Maria met een zachte G. Desgewenst kunnen de inzenders er voor kiezen anoniem te blijven.

infoBarbara Kruijsen
Sef Derkx
(077) 3522112
b.kruijsen@limburgsmuseum.nl
s.derkx@limburgsmuseum.nl
www.limburgsmuseum.nl
locatieLimburgs Museum
plaatsVenlo (Limburg)
postcode59
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl