Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 25 juni 2006    Evangelie van 2006-06-25
 titelMaria Ommegang Bergen op Zoom
beschrijvingOp zondag 25 juni 2006 wordt weer de Maria Ommegang gelopen in Bergen op Zoom.

De optocht bestaat uit drie delen: de Opening, het Oud Verbond en het Nieuw Verbond.

Vooraan lopen middeleeuwse figuren. Een Heraut verkondigt het thema van de Maria Ommegang en verder lopen mee: de Stedemaagd, de page met de Mariastandaard, het St. Sebastiaansgilde, de patrones van Bergen op Zoom St. Gertrudis, en de groep St. Christoffel.

De tweede groep mensen, die het Oud Verbond uitbeelden, stammen uit vierduizend jaar vóór Christus. Eva en de duivel, Job, Abraham en Sara, Jacob en Esau, Mozes en Aäron en nog een aantal bijbelse figuren vragen God om een Vrouw die zó heilig is dat zij de Moeder van de Verlosser mag zijn. Omdat zij zo vurig geloven, krijgen zij wat ze vragen.

In het derde gedeelte van de stoet komt het Nieuw Verbond aan bod. De Zeven Vreugden van Maria worden uitgebeeld. Je ziet Maria onder meer bij de geboorte van Jezus, bij Jezus’ verrijzenis en als Maria’s lichaam wordt opgenomen in de hemel.

Rond het jaar 1400 spoelde op het Scheldestrand een koningscrucifix aan. Dit eikenhouten beeld, zwart van het zeewater en getooid met een gouden kroon werd vanaf die tijd die tijd jaarlijks rondgedragen in de stad. Deze ommegang groeide in de Middeleeuwen uit tot een volksfeest. Tegenwoordig wordt ook een beeld van Maria uit de Mariakapel van de Gertrudiskerk meegedragen.

In 1572 werd de jaarlijkse Kruis Ommegang verboden. Het ritueel is weer in gebruik genomen na de Tweede Wereldoorlog. Bergen op Zoom bleef gespaard voor oorlogsgeweld en als dank werd de ommegang weer gehouden. Sindsdien trekt elke laatste zondag van juni weer een wonderlijke stoet door de stad. De Maria Ommegang was vroeger vooral een dankstoet maar is uitgegroeid tot een optocht van mensen die hun geloof willen uitdragen. Predikend, dansend en musicerend in kleurrijke kostuums overtuigen de ongeveer 1000 deelnemers de toeschouwers van hun toewijding.

info(0164) 257 307
raphaelsteenbergen@hotmail.com
www.mariaommegang.nl
locatieOude binnenstad Bergen op Zoom
plaatsBergen op Zoom (Noord-Brabant)
postcode46
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl