Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 16 juni 2006    Evangelie van 2006-06-16
 titelSymposium gezondheidszorg NJCM
beschrijvingOp vrijdag 16 juni vindt een symposium plaats met als titel ‘Gelijkheid en het recht op zorg’ aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Gelijkheid in de gezondheidszorg is een eeuwenoud streven naar gelijke kansen op toegang tot zorgvoorzieningen, gebaseerd op medische behoefte. De wetgever heeft dit streven nader uitgewerkt in sociale ziektekostenverzekeringen, waaronder de nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw). De Zvw formuleert de toegang tot zorg in termen van individueel afdwingbare zorgaanspraken.

Met de introductie van de Zvw op 1 januari j.l. lijkt zich evenwel een cultuuromslag in het denken over gelijkheid in de toegang tot voorzieningen van gezondheidszorg te hebben voltrokken. Een aantal gedachten lijkt met de Zvw salonfähig te zijn geworden. Zo overweegt men tegenwoordig serieus om mensen die er een ongezonde levensstijl op na houden meer zorgpremie te laten betalen. Ook lijkt men wat anders tegen de onverzekerdenproblematiek aan te kijken, getuige de discussie rondom het door sommigen bepleite onderscheid tussen spoedeisende hulp en noodzakelijke zorg, waarbij dan slechts spoedeisende hulp nog aan onverzekerden verleend zou moeten worden. Discussies als deze waren niet zo heel lang geleden 'not done'.

Aan voorstellen als deze kleven uiteraard nogal wat juridische en ethische bezwaren. Niettemin lijken de pleidooien voor eigen verantwoordelijkheid, ingevoerd met behulp van marktprikkels en de introductie van vouchers en persoonsgebonden budgetten, te getuigen van een 'nieuw' gelijkheidsdenken in de gezondheidszorg. Wat betekent dit voor de toegang tot gezondheidszorg-voorzieningen voor arme patiënten met een lagere gezondheidstoestand? Welke gevolgen heeft dit voor de onderlinge solidariteit? Is marktwerking wel verenigbaar met de medische ethiek en het publieke belang van de toegang tot gezondheidszorg? En ten slotte, welke invloed heeft het internationale recht, het mensenrechtenrecht en het Europees Gemeenschapsrecht in het bijzonder, op de huidige ontwikkelingen in zorgverzekeringsland. Dergelijke vragen komen aan bod tijdens het symposium ‘Gelijkheid en recht op zorg’.

Toegang is vrij en deelname gratis.

infowww.katholieknieuwsblad.nl/show.php?art=kn2335c
www.njcm.nl
locatieErasmus Universiteit, zaal B-2, begane grond hoofdgebouw, Complex Woudestein
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl