Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 28 t/m zondag 30 juli 2006    Evangelie van 2006-07-28
 titelInternationaal Mondharpfestival 2006
beschrijvingHET VIJFDE INTERNATIONALE MONDHARPFESTIVAL 2006

Van vrijdag 28 t/m zondag 30 juli 2006 staat het Muziekgebouw aan 't IJ in het teken van de mondharp: één van de oudste, kleinste en 's wereld meest verbreide muziekinstrumenten, herinneringen oproepend aan hippiemuziek en terug te vinden in alle tijden en culturen. Bekend van o.a. Ennio Morricone’s spaghetti-western muziek. Tijdens het vijfde mondharpfestival, georganiseerd door het Muziekgebouw aan 't IJ en de International Jew's Harp Society, komen honderden mondharpspelers, -bouwers en -onderzoekers vanuit alle uithoeken van de wereld naar Amsterdam om het Nederlandse publiek te laten kennismaken met de verbluffende veelzijdigheid van dit kleine instrument.

concerten

Tijdens het vijfde Mondharpfestival zullen meer dan 60 voortreffelijke mondharpisten en hun ensembles de uiteenlopende speelstijlen optimaal vertegenwoordigen in acht unieke concerten. Het festivalprogramma is gegroepeerd rond een aantal landenthema’s. Zo spelen in het concert Zuidoost Azië, de bakermat mondharpisten uit verschillende landen in Azië. Met hun elektriserende en idiomatische geluid vertolken zij de authentieke speelcultuur zoals die al eeuwenlang te horen is. Dat Scandinavië een uitgesproken mondharpfolklore heeft is te horen in het concert Sjamanisme en Folklore waarin o.a. Finse en Noorse ensembles te horen zijn. Naast het voortzetten van de traditie wordt in Europa echter ook veel geëxperimenteerd met moderne instrumenten. De muziek van Oorbeek + Plunk in het concert Contemporary Jew’s Harp is hier een goed voorbeeld van. Musici en componisten uit verschillende werelddelen worden samengebracht in het concert Oost ontmoet West.

Lezingen, films en workshops

De Bam Zaal zal doorlopend gebruikt worden voor lezingen en films. Peter van Amstel zal een lezing geven over de rol van de mondharp in Zuidoost Azië. De lezing van José Pignocchi (Argentinië) wordt begeleid door de film Trompa-Guajira over een Indiaanse stam in Venezuela die zijn eigen mondharpen maakt. Er zullen ook een aantal korte workshops worden gegeven in de Studio’s zoals Mondharp voor beginners van Aron Szilagi (Hongarije), die van Tran Quang Hai (Vietnam) met gevorderde speltechnieken en de workshop Mondharp maken.

Activiteiten voor kinderen

Tijdens het festival is ook de Klankspeeltuin geopend. Hier kunnen de kinderen een workshop mondharp & human beatbox volgen, verzorgd door het Nederlandse duo Plunk.

Mondharpmarkt

Iedere festivaldag geven deelnemende mondharpbouwers een demonstratie van hun mondharpmodellen op de informatiemarkt. In combinatie met de workshops is dit een ideale kans om je eerste mondharp op de kop te tikken en meteen een korte introductie te krijgen in het bespelen ervan.

Zomerpodium

Het festival zal honderden musici van over de hele wereld trekken. Interessante artiesten uit onder andere Jakoetsk, Amerika, Kirgizië en Italië zullen optreden op het zomerpodium in de Entreehal van het Muziekgebouw aan ‘t IJ. De twee keer vier uur durende sessies zijn gratis te beluisteren.

infoWWW.MUZIEKGEBOUW.NL/MONDHARPFESTIVAL
locatieMuziekgebouw 't IJ
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl