Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 10 juni 2006    Evangelie van 2006-06-10
 titelLevensbeëindiging van pasgeboren baby's
beschrijvingHet Nederlands Artsenverbond en Juristenvereniging Pro Vita organiseren een symposium over een sterk in de belangstelling staand onderwerp:

Levensbeëindiging van pasgeboren baby's en late zwangerschapsafbreking

Zaterdag 10 juni 2006
Vergadercentrum Hoog Brabant - Utrecht
Toegang gratis

Artsen willen meer duidelijkheid over de strafrechtelijke beoordeling van levensbeeindiging bij pasgeborenen en late zwangerschapsafbreking, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

Het zogenaamde ”Gronings protocol” haalde regelmatig het nieuws. Dit protocol diende als voorbeeld voor het “Protocol actieve levensbeëindiging bij ernstig zieke pasgeboren”, dat in juli 2005 door de artsenorganisatie KNMG als landelijke richtlijn is aanvaard. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde wil een vergelijk-bare regeling invoeren voor gevallen van late zwangerschapsafbreking, oftewel het afbreken van zwangerschap na 24 weken.

De staatssecretaris van VWS en de minister van Justitie willen de artsen tegemoet komen door een toetsingsprocedure voor te stellen voor zowel levensbeëindiging bij ernstig lijdende pasgeborenen als voor late zwangerschapsafbreking. Deze vormen van levensbeëindiging blijven strafbaar, maar er wordt een commissie in het leven geroepen die het Openbaar Ministerie in concrete zaken voorziet van een deskundigenoordeel (zowel juridisch, medisch als ethisch).
Het gaat om een toetsing achteraf van de genomen medische beslissing. Ook worden zorgvuldigheidsnormen verwoordt en een meldingsformulier ontwikkeld met een processtappenplan voor de arts op basis van eerder verschenen werk van de beroepsgroep.

Op het symposium zullen deskundige sprekers toelichten wat de regelingen precies inhouden en deze kritisch onder de loep nemen. De dagelijkse neonatologische medische praktijk zal aan de hand van casuïstiek worden besproken.

Programma

09.30 -10.00 uur Ontvangst met koffie / thee
10.00 -10.10 uur Opening door de dagvoorzitter
10.10 -10.55 uur T.H.R. de Jong, kinderneurochirurg, Erasmus MC, Rotterdam
11.00 -11.45 uur Prof. mr. dr. J.H. Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht, Faculteit rechtsgeleerdheid en Medische Faculteit, UMCG, advocaat, Nysingh advocaten-notarissen, beoogd voorzitter Advies-commisieinzake levensbeïndigend handelen ernstig gehandicapte pasgeborenen

11.45 -12.30 uur Pauze met broodje en koffie / thee
12.30 -13.30 uur Forumdiscussie
13.30 - 13.40 uur Afsluiting door dagvoorzitter
14.00 uur Ledenvergaderin JPV en ledenvergadering NAV

info(073) 511 90 72
www.arstenverbond.nl
secretariaat@artsenverbond.nl

(073) 511 90 72
www.provita.nl
info@provita.nl
locatieVergadercentrum Hoog Brabant
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl