Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 11 juni 2006    Evangelie van 2006-06-11
 titelJiddische muziek in Ursulakapel
beschrijvingJiddische muziek in Ursulakapel

Evenals vorig jaar sluit Centrum de Kapel zijn concertserie Kapelconcerten op de zondagmiddag af met een concert met klezmermuziek in de Ursulakapel op zondag 11 juni om 3 uur. Dit keer treden op de mezzosopraan Mariejan van Oort enJacques Verheijen, die piano, gitaar en accordeon speelt.

Het programma draagt als titel “Mayn fayfele” (Mijn fluitje) en is geheel gewijd aan de grote Pools-Joodse volksdichter en componist Mordekhay Gebirtig (1877-1942). Gebirtig leefde nagenoeg zijn hele leven in Krakau. Hij groeide er op, was acteur in het Jiddische theater van Krakau. Hij maakte vele liederen, die hij op zijn fluit voorspeelde aan een bevriende Russische dirigent, die ze vervolgens noteerde. De liederen werden al tijdens zijn leven zeer populair, en verspreidden zich via Joodse emigranten over de hele wereld.Als geen ander is Gebirtig in staat geweest om het dagelijkse leven van de Oost-Europese Joden in liedvorm vast te leggen. Dat deed hij met veel respect en liefde voor de mensen over wie ze gaan, met humor en veel gevoel voor detail. Daardoor zijn ze herkenbaar, ontroerend, speels en indringend.

Gebirtig was lid van de Bund, de Joodse sociaal-democratische arbeidersbeweging. Vanuit zijn pacifistische wereldbeeld en vanuit een doorvoeld en persoonlijk humanisme reageert hij op de grote en kleine gebeurtenissen om hem heen. Hij schrijft felle anti-oorlogsgedichten in de Eerste Wereldoorlog, waarmee hij als hospitaalsoldaat geconfronteerd wordt. Zijn grote sociale betrokkenheid inspireerde hem bij het schrijven van zijn liederen. Niet zozeer over thema’s, of onderwerpen, maar over mensen en hun verhalen schreef hij, hun kwetsbaarheid, hun problemen en hun oplossingen, hun vreugde en verdriet. Over dienstmeiden, prostituees, werklozen, oorlogsinvaliden, wezen, over kinderen vooral ook, over rijkdom en armoede, over ouderdom en verval. Nergens leidt dat bij hem tot kneuterigheid of tot politieke zendingsdrang. Voor de humanist Gebirtig gold de menselijke maat als enige maat, en de wetenschap, dat mensen groot kunnen zijn in de kleine dingen, die ze doen.

Het lied was voor Gebirtig de ideale vorm om het dagelijks leven te verbeelden. Zijn liederen en gedichtenvormen in hun totaliteit een unieke kroniek van het Jiddische leven in Krakau en Polen. Als aan het einde van de jaren dertig de sociale en politieke verhoudingen verslechteren voor de Joden in Europa, weerspiegelen zich in Gebirtig’s liederen de pijn, de vernederingen, de angst, de machteloosheid, de woede, het verzet, de contradictie van de onvermijdelijkheid van de dood naast de hoop en de overtuiging, dat er een betere wereld zal komen.

De laatste 16 liederen, die Gebirtig schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, tot 4 juni 1942, de dag waarop hij op transport werd neergeschoten, getuigen op indringende en overtuigende wijze ook van zijn persoonlijke gevecht om het behoud van een menselijke maat, zelfs in onmenselijke omstandigheden.

Mariejan van Oort en Jacques Verheijen willen met dit programma de dichter en componist, én de mens Mordekhay Gebirtig in herinnering brengen, en eren. Het programma bevat naast bekende liederen van Gebirtig ook verrassend nieuw materiaal: onbekende gedichten, die pas enkele jaren geleden ontdekt zijn en uitgegeven onder de titel “Mayn fayfele”, en door Jacques Verheijen op muziek gezet.

De artiesten leggen zich sinds een aantal jaren toe op de vertolking van het Jiddische lied. Door hun interpretatie en korte vertellingen tussen de liederen scheppen ze een bijzondere en intieme sfeer, waarin ruimte is voor ontroering, ernst, vrolijkheid en humor. “Mayn fayfele” is hun derde en nieuwste concertprogramma. Samen met “Brikele” en “Benkshaft” vormt het een muzikaal drieluik, waarin, met wisselende accenten, een toegankelijk en indringend beeld van een rijke en boeiende Jiddische cultuur wordt geschetst.

De toegangsprijs bedraagt 7,50 euro, voor kinderen 3,50. Kaarten zijn ook in de voorverkoop verkrijgbaar met 1 euro korting bij het Colamgebouw aan de Heinsbergerweg op kantooruren en bij Opticien Dumoulin in de Hamstraat op winkeltijden.

info(0475) 332886
website: www.centrumdekapel.nl
info@centrumdekapel.nl
locatieUrsulakapel
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl