Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerdonderdag 15 juni 2006    Evangelie van 2006-06-15
 titelDag van de bedevaart
beschrijvingDag van de bedevaart in teken van Hostie van Niervaert

In sommige landen wordt Sacramentsdag en Maria Hemelvaart met een vrije dag feestelijk gevierd. Het Sacrament en Maria zorgen voor feest in de kerk. Cultuur en religie reiken elkaar de hand bij de Maria-Ommegang in Bergen op Zoom of de Bloedprocessie in Hoogstraten.

Bedevaart staat in de belangstelling. Denk aan plaatsen als Santiago, Rome, Kevelaer, Lourdes. Maar ook dichter bij huis -in Nederland- begint men de oude bedevaartplaatsen te herontdekken en ontstaan er nieuwe vormen van ‘bedevaart’. Je hoort steeds vaker dat mensen op vakantie tijd maken om plaatsen van bezinning te zoeken. Volgens deskundigen zouden eigenaren van religieus erfgoed in Brabant hier meer rekening mee moeten houden.

Op donderdag 15 juni wordt in Breda de ‘Dag van de Bedevaart’ gehouden. Deze dag staat in het teken van de verering van de hostie van Niervaert. Een legende verhaalt dat ene Jan Boutoen, omstreeks het jaar 1300, tijdens het turfsteken een hostie vond, die bij aanraking begon te bloeden. De hostie werd naar de kerk van Niervaert gebracht en snel verhaalde men van wonderbaarlijke gebedsverhoringen.

Na ruim honderd jaar werd het plaatsje door vele overstromingen geteisterd, onder andere de St. Elisabethsvloed van 1421 waardoor de Biesbosch en het Hollands Diep ontstonden. Jan IV van Nassau liet daarop, met toestemming van de bisschop, de hostie in 1449 overbrengen naar de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk van Breda. Breda werd een bedevaartplaats en de kerk van de Nassau’s kon -mede door de offers van de pelgrims- rijk worden versierd.

Over de verdwijning van de hostie bestaan verschillende theorieën. Een daarvan is dat deze door een kanunnik -ten tijde van de beeldenstorm van 1566- in veiligheid is gebracht en in het stadshart is verborgen.

Het dagprogramma van de Dag van de bedevaart bestaat uit een bijzonder ‘kerkepad’. In de vestigingen van het VVV aan de Grote Markt en de Willemstraat wordt een ‘mysterieuze stadswandeling’, de Sacrament van Niervaetroute, verkocht. Deze wandeling voert u langs de belangrijkste monumenten van de stad. Tevens volgt ze de route, gereconstrueerd door wichelroedeloper Rien Dijkshoorn in 1948, die de kanunik in 1566 zou hebben afgelegd om de wonderhostie in veiligheid te brengen.

Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn de Antoniuskathedraal aan de St. Janstraat, de St. Catharinakerk op het Begijnhof en de St. Joostkapel in de Ginnekenstraat geopend. In het Begijnhofmuseum kunt u zien hoe de Bredase Begijnen jaarlijks traditioneel een Sacramentsprocessie hielden. De processie, die volgens kerkelijk recht aan bepaalde eisen moet voldoen, is in de vorm van tinnen beeldjes in het museum te bezichtigen.

infoMartin Rasenberg
(06) 51161992
locatieVVV aan de Grote markt
plaatsBreda (Noord-Brabant)
postcode48
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl