Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerdonderdag 25 mei 2006    Evangelie van 2006-05-25
 titelHet Schieëperskruus in de Peel
beschrijvingOp Hemelvaartdag, 25 mei, vindt in de uitgestrekte Ballonzuilbossen in de gemeente Venray een zeer bijzondere en sfeervolle gebeurtenis plaats. Na de H. Mis van 11 uur in Merselo, vanaf half 1, trekt het dorp uit om getuige te zijn van de inzegening van een volstrekt uniek kruis, dat daar in het zand is uitgegraven. Het kruis wordt het Schieëperskruus (= herderskruis) genoemd, naar aanleiding van wat er zich honderd jaar geleden heeft afgespeeld.

Men vertelt er van een herder, die, wanneer hij ’s zomers met zijn schapen in de Peel was, hier steeds zijn zondagsplichten vervulde. Het dorp lag te ver en de schapen liet hij niet in de steek, daarom had hij hier in de heigrond met zijn herdersschopje een kruis uitgestoken, en dit was dan zijn kerk. ’s Winters en tegen de winter terug in het dorp, haalde hij ‘z’n schaai’ in door dan elke dag naar de kerk te gaan!

Het kruis verdween met de ontginning van het gebied rond 1910. In samenwerking tussen de Stichting Kruisen en Kapellen van Venray, die het verhaal achterhaalde en uitploos, en Stichting de Marke, die tekent voor het beheer van de bossen, is het kruis op een passende plek in de bossen teruggebracht.
Vlak bij het kruis zijn sporen van de gevechten uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd, die de historisch gezien belangrijke plek een extra dimensie geven.
De plechtige inzegening zal worden opgeluisterd door de fanfare van Merselo en de kerkkoren van Vredepeel en Merselo. Een aardige bijzonderheid is, dat een herder met een kudde schapen erbij zal zijn om de schakel met de tijden van weleer te vormen.

De plek is te vinden door bij de Ballonzuil in de bossen langs de Beekweg linksaf te gaan richting Vredepeel. Vlak voor het einde van de bossen zal bij het kruispunt met de Zanddijk voldoende parkeergelegenheid worden aangegeven. Daar vertrekt de stoet. Van daaruit is het dan nog vijf minuten lopen door het voorjaarsbos. De route is bewegwijzerd.

Voor de GPS op de routeplanner: 05

infoKoos Swinkels
(0478) 584631
koos.swinkels@quicknet.nl
locatieBallonzuilbossen
plaatsVredepeel (Limburg)
postcode58
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl