Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 14 mei t/m zondag 25 juni 2006    Evangelie van 2006-05-14
 titelExpositie Cor Melchers
beschrijvingEXPOSITIE van naïef-expressieve schilderijen van Cor Melchers
Plaats: Dominicanenklooster te Huissen - Stadsdam 1
Tijd: 14 mei t/m 25 juli 2006 - te bezichtigen tijdens kantooruren.

COR MELCHERS, 52 jaar oud, geboren en getogen Huissenaar, exposeert een 20-tal schilderijen waarmee hij uitdrukking geeft aan zijn verbondenheid en visie op Huissen en Dominicanen.
Eigenlijk ook niet verwonderlijk. Hij zingt al 33 jaar in de Kloostercantorij en kent de zondagse Dominicaanse liturgie.
In vroegere jaren was er wel eens succesvol getekend en geschilderd. Ook in zijn studietijd aan de Pedagogische Academie, waar zijn talent ook kansen kreeg.
Pas op zijn 48e jaar komt een expressieve drang vrij om weer te gaan schilderen. Rond die tijd raakt hij geïnspireerd door de frisse en heldere naïeve schilderijen van Toon Tieland.
De schilderwerken van Cor Melchers vinden in deze kunstenaar een aanwijsbare inspiratiebron, waarbij het Cor gelukt is deze richting een eigen Huissense dimensie en stijl te geven, waardoor toch een eigen tekening ontstaat.

Zijn schilderijen zoeken naar eenvoudige, heldere en waarachtige kijk op onze eigen omgeving, waaruit enerzijds een werelds verlangen naar harmonie en anderzijds een naïef en expressionistisch zoeken naar echtheid uitgaat. Een zoektocht zonder devote dikdoenerij. Juist dat op weg gaan om te zoeken naar dat ene onzegbare Ware en echte geloof in de ander en bij jezelf uitkomen als bron en sleutel voor wat er echt toe doet.
Dat zoeken naar de waarheid en niet op het eigen gelijk gericht, is zo herkenbaar aanwezig in het Dominicaanse denken en vieren.
Je laten raken door die enkele grote woorden in dat ene lied, of die enkele verfstreken op dat ene doek; eigenlijk spreken ze voor de zingende schilder dezelfde taal.

Wie de frisse, expressieve vormen, lijnenspel en kleuren ziet, verbaast zich over de simpelheid van het uitdrukking geven van dit verlangen naar pure harmonie en primair geluk.
We worden opnieuw uitgedaagd te kijken met de ogen van een kind.
Kinderen hebben trouwens geen last van artistieke dikdoenerij of overmatig religiesymbolisme. Dat laten ze maar aan de grote mensen over, die er verstand van hebben.

Op zijn Huissense schilderijen, zijn vaak bescheiden, maar welbewust, Dominicanen neergezet. De ene keer als toeschouwers, de andere keer als deelnemers, of zomaar als hen die in het voorbijgaan gezien worden. Boeren, tuinders en buitenlui doen hun werk, of praten met elkaar in een geromantiseerd Huissen, of omgeving daarvan.

U kunt het zelf gaan bekijken vanaf 14 mei tot 25 juli 2006. De expositie is toegankelijk tijdens kantooruren. Op woensdagen en in het weekend is de schilder regelmatig aanwezig voor uitleg of toelichting.Ook kunt u uw reacties kwijt in het gastenboek.

info(026)3264422
locatieDominicanenklooster
plaatsHuissen (Gelderland)
postcode68
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl