Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 16 oktober t/m zondag 9 november 2003    Evangelie van 2003-10-16
 titelTussen de boeren op het platteland
beschrijvingTussen de boeren op het platteland
Het boerenleven als thema voor kunstschilders en fotografen
Omdat het jaar 2003 is uitgeroepen tot het 'Jaar van de Boerderij', heeft Museum Kempenland Eindhoven de tentoonstelling samengesteld Tussen de boeren op het platteland. Het boerenleven als thema voor kunstschilders en fotografen.
Openingstijden van het museum aan de St. Antoniusstraat 5-7 is dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.

Het is een expositie die niet zozeer de bouwkundige aspecten van de in ras tempo verdwijnende boerderijen in hun omgeving belicht, maar hoe het landleven de artistieke inspiratie van kunstschilders en in hun kielzog van fotografen heeft gevoed. Op de expositie wordt aandacht besteed aan de volgende aspecten: boerderijen in het landschap, boerenerven, binnenhuizen, stalinterieurs, landarbeid en boerenkoppen zoals die voorkomen op schilderijen, grafiek en foto’s uit de Noordbrabantse en Antwerpse Kempen. Voorts zullen objecten uit de materiële boerencultuur worden getoond zoals streekkleding, gebruiksvoorwerpen en gereedschappen.

De aandacht voor het boerenleven raakt aan het eind van de achttiende eeuw in zwang. Een duidelijk voorbeeld is de ‘School van Barbizon’, die omstreeks 1840 in de bossen van Fontainebleau ontstaat, wanneer gelijkgestemde schilders het zwoegen van boeren en landarbeiders tot onderwerp kiezen. Het leven op het platteland wordt veel mooier voorgesteld dan het in wezen is. De stedelingen vluchten vanuit hun geïndustrialiseerde samenleving naar een geïdealiseerd platteland. Vanuit een verlangen naar vroeger verspreidt dit thema zich over heel Europa. Het ‘onbedorven’ platteland trekt en zo komen de kunstenaars ook naar de Kempen.

Het aanvankelijk nog authentieke, maar spaarzaam aanwezige ouderwetse beeld wordt met graagte weergegeven. Op den duur ontstaat er een enorm verschil tussen de bestaande werkelijkheid en het weergegeven ideaalbeeld. Er ontstaat een min of meer stereotiepe beeldtaal en onderwerpkeuze om de herkenbaarheid en verkoopbaarheid te vergroten. Vrijwel alle kunstschilders uit binnen- en zelfs buitenland zijn aan het einde van de negentiende en begin twintigste eeuw besmet met het ‘boerenleven’-virus. Op hun beurt zetten zij Brabantse, autochtone schilders op het spoor van deze stroming.

Wanneer er in het begin van de twintigste eeuw steeds meer beroeps- en amateur-fotografen komen, kiezen zij onder andere ook voor het boerenleven als onderwerp. Hierbij volgen zij de thema’s en de beeldtaal van de schilders. Veel foto’s en prentbriefkaarten zijn geënsceneerd om een aantrekkelijk plaatje te krijgen. Ze verkopen een illusie en verworden uiteindelijk tot gelikte reclameplaatjes. Het in toenemende mate zeldzame erfgoed wordt gecommercialiseerd en leidt tot afbeeldingen als typisch Hollands, Fries of Brabants met name voor een toeristische markt.

Bij de tentoonstelling is een catalogus in kleur van 120 pagina’s verschenen, die te koop is aan de museumbalie voor € 18,50.

info info@museumkempenland.nl .
locatieSteentjeskerk, St. Antoniusstraat 5-7
plaatsEindhoven (Noord-Brabant)
postcode56
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl