Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 18 juni 2006    Evangelie van 2006-06-18
 titelMaria van Jesse Ommegang
beschrijvingOp zondag 18 juni wordt de jaarlijkse Stille Ommegang ter ere van Maria van Jesse in Delft gehouden.

De Ommegang herinnert aan de wonderbaarlijke genezing van een blinde vrouw uit Den Haag in 1347. Een gilde werd opgericht en in een verklaring werd vastgelegd dat jaarlijks op de eerste zondag van 12 juni een ommegang zou worden gehouden zolang de stad zou bestaan. Delft is daardoor een belangrijk bedevaartsoord geworden in de middeleeuwen. Met de reformatie verdween de luisterrijke ommegang. In 1929 herstelden Delftse Studenten van Virgiel de ommegang weer. Vanwege het processieverbod dat nog tot 1989 zou duren werd het een stille ommegang.

Nog ieder jaar wordt deze ommegang gehouden en de laatste jaren zien we een gestage groei van het aantal deelnemers. De studenten van Virgiel nemen nog ieder jaar deel aan de ommegang. De deelnemers komen bijeen in de Sint Hippolytuskapel aan de Oude Delft 118 om 9.45 uur.
[Vanaf station Delft ongeveer 10 minuten lopen, in heel Delft is het op zondag vrij parkeren]

Na een korte inleidende dienst vertrekt de stoet in stilte door de prachtige oude binnenstad van Delft. De route voert om de Oude Kerk waar in 1347 het mirakel zou zijn geschied via de Choorstraat en de Markt naar de Maria van Jessekerk aan de Burgwal. Na een lichtprocessie naar het Maria van Jessebeeld dat speciaal voor de gelegenheid in het liturgisch centrum is geplaatst start een plechtige H.Mis.

Het thema is dit jaar: ”Het wonder van de Liefde”.

De voorganger is Tjeerd Visser, pr. De viering wordt opgeluisterd door het Maria van Jessekoor en het gemengd koor Deo Sacrum. Er is een kinderwoorddienst en na afloop van de viering is er een koffieontmoeting.

info wingwild@hotmail.com
www.rkkerk.net/ommegang
locatieSt Hippolytuskapel Delft - Maria van Jessekerk Delft
plaatsDelft (Zuid-Holland)
postcode26
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl