Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 16 oktober t/m zondag 14 december 2003    Evangelie van 2003-10-16
 titelDeftige devotie
beschrijvingIn een van de oudste kloosters van Brabant, de abdij ‘Maria Refugie’ aan de Vorstenburg 1 te Uden, is het Museum voor Religieuze Kunst gehuisvest. Het is de schatkamer van Brabant met een collectie van nationaal belang. Hier is eind september de bijzonder tentoonstelling 'Deftige devotie' begonnen. Deze duurt tot 14 december 2003. De tentoonstelling werd mede samengesteld door mr. Frank Houben, oud-Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.

De expositie is elke dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur te bezichtigen. Maandag gesloten. Zaterdag, zondag en feestdagen: 13.00 - 17.00 uur.
Groepsbezoek en rondleidingen zijn mogelijk in het Nederlands, Engels, Duits, Frans of Zweeds, maar alleen indien tijdig is gereserveerd. Maximaal 20 personen per groep. Ook bezoek buiten openingstijden is op aanvraag mogelijk, eventueel in combinatie met een rondleiding. De tarieven hiervoor zijn op aanvraag beschikbaar.

Devotie
Brabant is een rijke, dynamische provincie, niet alleen in economische zin. Brabant kent ook een rijke geschiedenis. Talrijke gebouwen getuigen hier nog van. Vele, zoals het Markiezenhof te Bergen op Zoom, de Sint Jan van ’s-Hertogenbosch, de O.L. Vrouwekerk te Breda zijn bij een breed publiek bekend, andere monumenten, vaak ware juweeltjes, leiden een meer bescheiden bestaan. Brabant was voor een halve eeuw terug een landelijke, nog voor een belangrijk deel agrarische provincie waar devotie een belangrijke rol speelde. Nog steeds is de provincie bezaaid met kerken, kloosters en kapellen die vaak horizon en landschap bepalen. Hier beleefden, en beleven de inwoners van deze uitgestrekte provincie hun geloof. Hier ontstonden in het verleden ware kunstwerken ter ere van God, die op aarde tevens een afspiegeling van het Hemels Jeruzalem moesten zijn. Zij werden niet alleen besteld of gemaakt in stedelijke centra of binnen dikke kloostermuren, ook het platteland met zijn talrijke bedevaartsoorden was van grote betekenis voor het ontstaan van talrijke fraaie kunstschatten.

Arm en rijk
Soms bracht de gehele gemeenschap voldoende geld bijeen voor het laten vervaardigen van een kostbaar beeld, schilderij of kelk. Niet zelden betaalde het kerkbestuur uit aalmoezen door pelgrims geschonken een dure edelsmid of borduurster. Het gebeurde echter ook dat een aanzienlijk persoon een devote schenking deed. Hij was, evenals zijn minder gefortuneerde tijdgenoot, naakt geboren en voorbestemd om te sterven. Beiden, arm en rijk, wilden met hun schenking een goede daad verrichten, niet alleen om eer aan God of zijn dienaren te brengen, maar ook om zo een plaatsje in de hemel te verwerven. Verdwenen de talrijke penninkjes van eenvoudige gelovigen en armlastige pelgrims vaak in stilte in een gezamenlijke collectebus, rijke schenkingen daarentegen gebeurden zelden anoniem. Alles werd zoveel mogelijk geregistreerd en zichtbaar gemaakt. Een abt voerde trots en met praal zijn wapen, een graaf liet zich portretteren in gezelschap van zijn patroonheilige en kanunniken verschenen in vol ornaat op memorietafels die in de kerk werden opgehangen. Deze openbaar beleefde vrijgevigheid was, zeker in de late middeleeuwen, niet ongewoon en heeft latere generaties prachtige, vaak unieke kunstvoorwerpen opgeleverd.

Expositie
Op de tentoonstelling zijn talrijke kunstvoorwerpen bijeengebracht die getuigenis afleggen van de devotie der rijken, van de machtigen, die bijna altijd door familiebanden nauw met elkaar verbonden waren. De abt was de neef van de heer wiens dochter weer gehuwd was met de graaf die op zijn beurt weer een nonnenklooster beschermde dat ooit door een van zijn voorvaderen was gesticht. Deze had zich destijds weer in een praalgraf in hetzelfde klooster laten begraven. Hun maatschappelijke invloed was bijzonder groot en deze macht werd vertaald in devote, kostbare objecten, die nu in samenhang met elkaar getoond worden.
Zij zijn bij hoge uitzondering uitgeleend door abdijen, musea en bibliotheken en vormen tezamen een uniek ensemble van ‘ Deftige Devotie’. Zij verbeelden het geloof van instellingen en personen die zich trots op hun aardse status beriepen. De adembenemende renaissance staf van de abt van Berne, de trotse heren Glymes-Van Bergen uit Bergen op Zoom geknield in gebed, de kostbare handschriften uit 'Mariënwater' en St. Agatha met hun prachtige initialen, de torenhoge verguld zilveren monstrans van Sambeek, de rijke koopman uit Ommel, de genezen bedevaartgangers van Handel, de pracht van de Duits Orde, de zelfbewuste kanunniken uit Grave, het Wonderkruis van Breda en vele andere topstukken uit de Brabantse devotie voortgekomen, zijn op de expositie te zien.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitvoerige publicatie met bijdragen van diverse auteurs, allen experts op het gebied van devotie, geschiedenis en kunsthistorie. Diverse aspecten van devotie worden nader belicht en rijk geïllustreerd in een drietal inleidende essays. Daarbij blijven ook de rites de passage, vrome gebruiken tijdens een mensenleven zoals doop, communie, huwelijk en dood, niet onbelicht. Daarnaast bevat het catalogusgedeelte diverse hoofdstukken waarin de afzonderlijke objecten nader worden beschreven en in hun omgeving worden geplaatst.

info(0413) 263431 of info@museumvoorreligieuzekunst.nl . Zie ook: www.museumvoorreligieuzekunst.nl
locatieMuseum voor Religieuze Kunst Uden, Vorstenburg 1
plaatsUden (Noord-Brabant)
postcode54
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl