Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneermaandag 1 t/m woensdag 31 mei 2006    Evangelie van 2006-05-01
 titelMeimaand in Elshout
beschrijving- het mysterie van Elshout -

ELSHOUT - De afgelopen maanden werd het Mariakapelpark aan de Gaarsweide van Elshout opgeknapt. De bedevaart naar Elshout is een van de oudste tradities uit de Brabantse geschiedenis. De verering van Maria, in Elshout de ‘Wonderbare Moeder’ genoemd, is hier reeds in de 13e eeuw ontstaan. Aanleiding was een verhaal dat de ronde deed over een ‘vrouw bij de bron’. Zij gaf een dorstige boer te drinken uit een sloot met troebel water. Het water smaakte heerlijk en verkwikkend. Daarop beloofde de man om een kapel te bouwen als zijn oogst rijp was. Prompt de volgende morgen geschiedde alzo.

Volgens overleveringen staat de huidige kapel op de plaats waar de akker van de boer lag. De bron ofwel de sloot moet op korte afstand van de oude kapel hebben gelegen. In het najaar van 2005 begon men met de renovatie van het bedevaartterrein. Er werd een ontwerpplan gemaakt. Het asfalt werd verwijderd en de nieuwe oprit en het kapelplein werden bestraat met klinkers afkomstig uit het (oude) kerkplein van Drunen. Zogenaamde boomspiegels werden aangelegd rondom de bomen. Ook werden met behulp van de gemeente Heusden antieke lantaarnpalen geplaatst om het geheel af te maken. Maar ‘last but not least’ werd de legendarische sloot meer bij het park betrokken. Op het nippertje bleef deze ‘bron’ behouden voor Elshout. Het had maar weinig gescheeld of de legende was gedempt geweest. Door overleg met de buurtbewoners kon dit worden voorkomen.

Nu alles ingeplant en ingezaaid is kan de meimaand in Elshout beginnen. Elke zaterdag en zondag zijn er maar liefst vier eucharistievieringen (za: 19.00 uur, zo: 8.00 uur, 9.30 uur en 11.30 uur). Ook doordeweeks is er op dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond om 19.00 uur een heilige mis.

Maar het hoogtepunt is ‘Onzen Dag’ op woensdag 31 mei met de sacramentsprocessie. Dan zal het nieuw aangelegde park, in het bijzijn van parochianen, pelgrims en dit jaar ook alle pastores uit het dekenaat Waalwijk, ’s avonds om 19.00 uur tijdens een openluchtmis worden ingezegend.

info(0416)372215
www.parochiedrunen-elshout.nl
a.soeterboek@parochiedrunen-elshout.nl
locatieBedevaartterrein
plaatsElshout (Noord-Brabant)
postcode51
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl