Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 10 mei 2006    Evangelie van 2006-05-10
 titelSymposium Islam en Identiteit
beschrijvingHet Ignatiushuis en het Mozeshuis organiseren op woensdag 10 mei 2006 het symposium Islam en Identiteit. Dit vindt plaats in de Mozes & Aäronkerk van 10.00 tot 16.00 uur. Centraal staat de betekenis van de islam in het leven van moslims in Amsterdam met speciale aandacht voor vrouwen en jongeren. Het symposium bestaat uit inleidingen en workshops. Inleiders zijn Omar Nahas, Fatma Katirci en Mohamed Salihi. Het symposium onder leiding van Cor Bon en Fieke Klaver richt zich vooral op mensen die contacten hebben met islamitische vrouwen en jongeren, als collega, als buren, in het onderwijs of in de zorg en die geïnteresseerd zijn in de rol die de islam in het dagelijkse leven van deze moslims speelt.

In Amsterdam zien we twee tegengestelde bewegingen. Enerzijds heeft het christendom zich steeds meer terug uit het openbare leven teruggetrokken door secularisatie en ontkerkelijking van de autochtone bevolking. Niet gelovig zijn is de norm, gelovig en zeker kerkelijk betrokken zijn, is de uitzondering. Aan de andere kant neemt het aantal moslims toe, groeit het aantal moskeeën en islamitische scholen en wordt de zichtbaarheid van de islam groter. Maar wat betekent de islam voor moslims in het dagelijkse leven? Welke rol speelt het geloof in de ontwikkeling van de eigen levenshouding? Wat is de kracht van het geloof en welke belemmeringen zijn er? In dit symposium kijken we naar de dilemma’s, waarmee in het bijzonder vrouwen en jongeren met een islamitische achtergrond anno 2006 in Amsterdam te maken hebben. Hoe kun je daar als niet-moslim rekening mee houden? Kun je ze ook bespreekbaar maken? En hoe doe je dat?

Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met drie islamitische organisaties: de stichting Yoesuf, Milli Görüs Vrouwen Federatie en de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omgeving (UMMAO). Zij verzorgen inleidingen en zijn (met hun achterban) actief in de workshops.

Er is een folder met het hele programma. Meedoen (incl. koffie, thee en lunch) kost € 40,-- voor medewerkers van instellingen met de mogelijkheid kosten te declareren en € 20,-- voor particulieren. De Mozes & Aäronkerk staat aan het Waterlooplein tegenover Stadhuis/Muziektheater en is zowel met de auto (door de ruime aanwezigheid van parkeergarages) als met tram of metro (enkele minuten van CS) uitstekend te bereiken.

infoIgnatiushuis
(020) 679 82 07
www.ignatiushuis.nl
locatieMozes & Aäronkerk, Waterlooplein
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl