Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 14 april 2006    Evangelie van 2006-04-14
 titelNocturne in Sacramentskerk Breda
beschrijvingOp Goede Vrijdag (14 april) vindt voor de derde achtereenvolgende keer de sfeervolle nocturne ‘Tenebrae’ plaats. Net als de twee voorgaande jaren kunt u op de late avond luisteren naar enkele van de mooiste muzikale scheppingen voor de passietijd, tot klinken gebracht door ensemble i buoni antichi onder leiding van Ruben de Grauw. Het concert vindt plaats in de Sacramentskerk, Zandberglaan 58 in Breda en begint om 22.00 uur. De toegang bedraagt € 7,50.

Op het programma staat dit jaar de Matthäuspassion van de zeventiende-eeuwse componist Heinrich Schütz. De beroemde gelijknamige passie van Johann Sebastian Bach kwam niet uit de lucht vallen: ze stond in een eeuwenlange traditie, waarin het lijdensverhaal muzikaal werd vertolkt tijdens kerkelijke uitvoeringen in de week voor Pasen. Buiten deze overeenkomst verschillen de versies van Schütz en Bach nogal van elkaar. Schütz was werkzaam aan het hof van Dresden, waar ingetogenheid de norm was in de Goede Week. Daarom klinken in dit werk geen instrumenten en dubbelkorigheid: solisten en ensemble vertolken de muziek geheel a cappella. De tekst zal de Bach-liefhebbers vertrouwd in de oren klinken; de muzikale uitwerking, kleinschalig en madrigalistisch, zal voor hen een verrassing zijn. De passie van Schütz wordt gecombineerd met enkele motetten van Orlandus Lassus, één van de laatste grootmeesters van de renaissance-polyfonie. Muziek voor fijnproevers, in een sfeervolle en intieme omgeving uitgevoerd door vocaal ensemble i buoni antichi.

info jan.brouwers@muziekinstituut.nl
www.muziekinstituut.nl
locatieSacramentskerk, Zandberglaan 58
plaatsBreda (Noord-Brabant)
postcode48
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl