Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneervrijdag 14 april 2006    Evangelie van 2006-04-14
 titelTilburgs Byzantijns Koor rond Pasen
beschrijvingHet Tilburgs Byzantijns Koor (TBK) verzorgt al vele jaren diensten voor Goede Vrijdag en Pasen. Vooral Pasen is hèt hoogtepunt in de Byzantijnse wereld. Pasen wordt dan ook uitbundig gevierd, niet alleen in de kerk, maar ook in de volksbeleving van de gewone mensen. De plechtigheden rond Lijden, Dood en Verrijzenis van Christus vinden dit jaar plaats in de St. Dionysiuskerk van de parochie Binnenstad Tilburg (ofwel ’t Heike), gelegen aan de Oude Markt.

De Goede Vrijdagdienst, ofwel de 'Vespers- en Begrafenisdienst', vindt plaats op vrijdag 14 april (aanvang 19.00 uur). Voorganger is pater dr. Piet Al, abt der Norbertijnen te Heeswijk-Dinther. De Vesperdienst vangt als gewoonlijk aan in het schemerduister met het zingen van psalmen, afgewisseld met litanieën. Na de plechtige intocht van het evangelieboek worden de lichten ontstoken, waarna een drietal lezingen uit het Oude en Nieuwe Testament volgen plus ook het Lijdensverhaal. Vervolgens zingt het koor de Apostiechen-gezangen, waarin de kruisiging en graflegging wordt bezongen als overwinning op de dood. Op het einde van de dienst volgen de begrafenisgezangen, waarbij tegelijkertijd een processie in de kerk plaatsvindt. Een beschilderde grafdoek, de 'Platsjanitsja', wordt door de kerk gedragen en op een tafel voor in de kerk gelegd (=symbolisch graf van Christus), waarna deze wordt bewierookt en met bloemen wordt versierd. Het is de gewoonte dat de gelovigen deze zelf meebrengen; de bloemen kunnen voorafgaand aan de dienst achter in de kerk worden afgegeven. Er wordt tevens een boekje met teksten en toelichting uitgereikt om de gezangen en rituelen te kunnen volgen.

De Paaswake in ’t Heike vindt plaats op zaterdag 15 april (aanvang 20.00 uur). Voor aanvang van de plechtigheden wordt er gelezen uit de handelingen van de Apostelen. Het is gebruikelijk dat gelovigen paasspijzen (cake, koek, eieren) meebrengen, om deze aan het einde van de viering te laten wijden. De spijzen kunnen voorafgaand aan de viering op de tafel voor in de kerk worden achtergelaten. De celebrant tijdens de viering is pater Jan Kaandorp MSC. Tijdens het begin van de viering wordt de grafdoek naar het altaar gebracht, waar deze tijdens de viering blijft liggen. Het paasvuur wordt ontstoken en doorgegeven, waarna priester, koor en gelovigen in processie naar het voorportaal trekken. Voor de gesloten kerkdeur wordt het Paasevangelie gezongen: ‘de vrouwen vinden het graf leeg, Christus is verrezen!’ Na de plechtige heropening gaan het koor en de gelovigen zingend de kerk binnen. Het koor vervolgt met de Paascanon, gestaag toewerkend naar de jubelende Opstandingsverzen: ‘Christos woskrese’, Christus is verrezen! De Paascanon beslaat acht odes van Johannes van Damascus, afgewisseld door korte litanieën gezongen. Deze odes bestaan steeds uit drie of vier strofen die afwisselend door koor en duet/kwartet worden gezongen. Na een korte pauze om elkaar goede Paasdagen te wensen volgt een gedeelte van de Eucharistie. De Paaswake duurt vanwege de vele vaste onderdelen en ingebouwde pauze betrekkelijk lang (zo'n tweeëneenhalf uur), maar is erg afwisselend van karakter. De dienst is vooral een indrukwekkende plechtigheid en vormt voor het koor en gelovigen het jaarlijkse hoogtepunt. Na de uitgebreide Paaswake biedt het koor u graag koffie en een hapje aan in het Parochiehuis Korvel, gelegen aan het Korvelplein no. 204. Om de toeloop na afloop dienst goed in te kunnen schatten, graag even vooraf doorgeven of u komt.

info(013) 46 72 994
info@tilburgsbyzantijnskoor.nl
www.tilburgsbyzantijnskoor.nl
locatieSt. Dionysiuskerk (’t Heike), Oude Markt
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl