Vandaag is vrijdag 18 oktober  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerwoensdag 12 april 2006    Evangelie van 2006-04-12
 titelDonkere Metten in de Elandstraatkerk
beschrijvingDe Interparochiële Schola Cantorum uit Den Haag zingt, zoals elk jaar, weer de Donkere Metten en Lauden. Dit gebeurt op 12 april, de woensdag voor Pasen, in de Elandstraatkerk aanvang 20.00 uur. Dirigent is Albert J.F. Koopmans.

Metten zijn een onderdeel van het traditionele dagelijkse koorgebed van kloosterlingen. Van de Metten wordt alleen de eerste Nocturn gezongen.

De naam “Donkere Metten” is ook nu nog toepasselijk wegens het gebruik van de in de middeleeuwen ingevoerde driehoekige kandelaar. Hierop zijn zoveel kaarsen geplaatst als er psalmen gezongen worden, plus één. Na iedere psalm wordt een kaars gedoofd. Onder de lofzang van Zacharias worden ook de kaarsen op het altaar en het licht in de kerk gedoofd.
De ene overgebleven kaars wordt dan achter het altaar gebracht en blijft daar tijdens de antifoon ‘Christus factus est’ en het slotgebed. Met het terugbrengen van de kaars wordt de plechtigheid afgesloten.

De symboliek moge duidelijk zijn: de ene kaars, die blijft branden, verbeeldt Jezus. Hij wordt begraven, maar verrijst. In de gedoofde kaarsen heeft men wel de leerlingen van Jezus gezien die hem één voor één in de steek lieten.

De dienst duurt plm een uur, entree is gratis, tekstboekje met de teksten in Latijn en Nederlands, tegen betaling bij de ingang verkrijgbaar.

De Schola Cantorum zingt elke 2e zondag van de maand, door het jaar heen, Gregoriaans in de H. mis in De H. Pasoor van Ars kerk (aanvang 10.30 uur) aan de Aaltje Noordewierstraat in Den Haag.

info(070) 3257269
locatieElandstraatkerk
plaatsDen Haag (Zuid-Holland)
postcode25
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl