Vandaag is donderdag 15 augustus
Maria Tenhemelopneming
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 8 april 2006    Evangelie van 2006-04-08
 titelPassieconcert door Brabants Kamerkoor
beschrijvingPassieconcert 'Via Crucis' door Brabants Kamerkoor op 8 april.

Centraal in het passieconcert ‘Via Crucis' van het Brabants Kamerkoor staat Franz Liszts unieke koorwerk ‘Via Crucis': een stuk voor gemengd koor, bariton-solo en toetseninstrumenten dat de veertien kruisstaties op muziek zet.

Liszt schreef dit stuk als 67-jarige, nadat hij afstand had genomen van zijn drukke en succesvolle carrière als briljant pianist en componist van vooral virtuoze pianomuziek met duizelingwekkend veel noten. Op latere leeftijd verkreeg hij een lagere priesterwijding (abbé), leefde meestentijds als een monnik in Rome, met tonsuur en soutane, en componeerde religieuze werken zoals Via Crucis: met heel weinig noten, veel stilte en een bijna a-tonaal idioom dat vooruitloopt op Debussy en Schönberg.

In de veertien delen van Via Crucis passeert een veelheid van historische stijlen: gregoriaanse zang, een Bach-koraal, een hoog-romantisch Stabat Mater, een Wagneriaans ‘Leitmotiv' voor het kruis, en een tekstloze orgelsolo volgens quasi-twaalftoons techniek. Als toetseninstrumenten worden in de uitvoering van het Brabants Kamerkoor een piano en een concert-harmonium gebruikt.

Van Liszt zal bovendien een ander devotioneel werk voor koor en harmonium worden uitgevoerd: Rosario, rozenkrans.

Daarnaast staan op het programma twee zestiende-eeuwse motetten van Orlando di Lasso: Timor et tremor en Miserere mei en twintigste-eeuwse koorwerken van de componist Max Reger: Der Mensch lebt und bestehet nur eine kleine Zeit en Unser lieben Frauen Traum en van de componist Francis Poulenc: Quatre motets pour un temps de pénitence.

Datum: 8 april 2006
Tijd: 20:15 uur
Locatie: Nederlands Hervormde Kerk (Grote Kerk), Kerkstraat
’s-Hertogenbosch.
Uitvoerenden: Het Brabants Kamerkoor o.l.v. Fokko Oldenhuis met medewerking van Florian Just, bariton en Jan-Paul Grijpink, piano / harmonium.
Toegangsprijzen: € 18,- in de voorverkoop bij Goosen en Swagerman Muziek, Vughterstraat 129-131 ’s-Hertogenbosch en € 20,- aan de zaal.

infowww.brabantskamerkoor.nl
locatieNederlands Hervormde Kerk (Grote Kerk), Kerkstraat
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl