Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 22 april 2006    Evangelie van 2006-04-22
 titelGod's Poets Society
beschrijvingGod in het paradijs der dichters

In de Leuvense abdij Keizersberg vindt op zaterdag 22 april een poëziedag plaats met de klinkende titel God’s Poets Society’.

Onze cultuur is geseculariseerd en nagenoeg geheel ontkerstend. De poëzie, die de polsslag meet van de tijd, is in hetzelfde bedje ziek. Gedichten van eigentijdse schrijvers die zich door bijbel of christelijk gedachtegoed laten inspireren, kunnen immers zelden probleemloos tegen de achtergrond van een gelovige levensvisie worden geplaatst. Profaniserende verwerkingen bij het gebruik van bijbelteksten, zijn schering en inslag in de hedendaagse poëzie. Poëziekenners vinden dit alles nochtans niet zo verontrustend als op het eerste gezicht lijkt. Volgens hen levert het kruisverkeer tussen bijbel en literatuur vrijwel altijd intrigerende resultaten op.

Anders dan vrome en bijbelnaronkende gedichten, kan de poëzie die zich waagt aan een onorthodoxe benadering van het aloude cultuurgoed, immers een belangrijke bijdrage leveren aan het avontuur van het geloof. De presentatie van dit inzicht belooft voor de deelnemers van de themadag evengoed een avontuur te worden. De sprekers trachten de contouren te schetsen van God's poets society, dat wonderlijke papieren rijk dat laat begrijpen hoe het dichterlijke gemoed dienstig kan zijn in de speurtocht naar God.

Als apotheose van de themadag gaan dichters Willem Jan Otten, Hester Knibbe, Patrick Lateur, Johan van Cauwenberge en literatuurdocent Dirk de Geest rond de tafel zitten voor een geanimeerd panelgesprek met als centrale thema: God in het paradijs der dichters.


Programma
10.00 uurOnthaal en koffie/thee
10.30 uurDat Dekselse drieletterwoord - door Dirk Hanssens
11.00 uurMissa brevis! Ars longa? - door Jos Stroobants
12.00 uurEucharistieviering en middagdienst met de monniken (vrij) / Boekenstand

13.00 uurWarme lunch en middagpauze

14.15 uurGod's Poets Society - door Dirk Hanssens
15.10 uurKoffiepauze
15.30 uurpannelgesprek met Willen Jan Otten, Patrick Lateur, Hester Knibbe en Dirk de Geest, gemodereerd door Johan van Cauwenberge

17.00 uurAfsluiting van de themadag/Boekenstand

Prijs
  • Dagprijs: 20 euro (warme lunch en koffie inbegrepen)
  • DF-leden & Tertio-abonnees: 15 euro
  • Studenten: 12 euro


Inschrijven is verplicht en kan online via www.keizersberg.be
Max. 115 deelnemers

infowww.keizersberg.be (klik op agenda)
locatieKapittelzaal - Abdij Keizersberg
plaatsLeuven (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl