Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneermaandag 6 maart 2006    Evangelie van 2006-03-06
 titelMenslievende zorg en presentie
beschrijvingDe Faculteit Theologie en Religiewetenschappen organiseert een studiebijeenkomst, getiteld:

Menslievende zorg en presentie - een ethische kijk op professionaliteit

De bijeenkomst is bedoeld voor werkenden in de gezondheidszorg of de hulpverlening. Aanleiding is het nieuwe boek van Annelies van Heijst, 'Menslievende zorg. Een ethische kijk op professionaliteit' en de nieuwe masteropleiding Zorg, Ethiek en Beleid, die in 2005 voor het eerst van start is gegaan.

Verbeteringen in de cure en de care worden vaak gezocht in meer geld of regels. Annelies van Heijst bepleit een kwalitatief andere kijk op zorg en professionaliteit. Ze bestrijdt dat zorgen niets meer zou zijn dan marktgericht en functioneel verrichtingen plegen. Haar stelling is: zorgen is een medemenselijke betrekking, waarin de professional metterdaad inspeelt op iemands behoeftige afhankelijkheid. Dit relationeel betrokken en in de praktijk er voor de ander zijn, is ‘menslievende zorg’. Zo wordt de waardigheid van degene die lijdt behoedt, en krijgt deze persoon het gevoel mee te tellen in de kring van mensen, ook als er geen zicht is op herstel.

Dit zou de horizon moeten zijn van alle medische, verpleegkundige en verzorgende ingrijpen. In een technocratische en vermarkte zorgsector raakt dat echter uit het zicht. Toch blijken zorgprofessionals in een pluriforme samenleving het over dit hoge doel eens te kunnen worden, zo spreekt uit hun praktijken. Het christelijk erfgoed (praktijken van zorgtradities, bijbelse narratieven, ethiek en spiritualiteit) is een bijzondere inspiratiebron om dit hoge doel helder voor ogen te stellen; de presentietheorie van Andries Baart is daarvan een geactualiseerde neerslag. Andere levensbeschouwingen vormen een eigen, eveneens waardevolle, bezielende bron. In alle pluriformiteit tekent zich een morele consensus af: dat het goed is lijdende medemensen bij te staan en hen niet in de steek te laten. Hoe verschillend professionals ook zijn, ze laden - in het kader van hun beroepsbeoefening - deze dure plicht vrijwillig op zich.

Programma

16.30 ontvangst met koffie en thee in de Goossenszaal (gebouw A)
17.00 opening door prof. dr. Frans Vosman in zaal AZ 116
17.05 Menslievende zorg. Enkele hete hangijzers, door dr. Annelies van Heijst, universitair docent ethiek Universiteit van Tilburg
17.30 Menslievende zorg. Reacties uit de praktijk
dr. Godelieve van Heteren, PvdA Tweede Kamerlid: ‘De bijdrage van de politiek tot het organiseren van zorgstructuren’
drs. Madeleine Weterings-Timmermann, verpleegkundige, docente zorgethiek en promovenda UvT/FTR: ‘Denken over menslievende zorg vanuit de verpleegkundige zorgpraktijk’

18.15 pauze met gelegenheid tot het nuttigen van broodjes (op eigen kosten) in de koffiekamer van gebouw A

18.45 In gesprek met...
Prof. dr. Andries Baart, bedenker van en denker over ‘presentie’ als theorie en als zorgbenadering, gaat met dr. Annelies van Heijst in gesprek.

Gespreksthema’s zijn:
- staat ‘menslievende zorg’ gelijk aan ‘presentie’?
- waar ligt de christelijke inspiratiebron van beide concepten?
- waar klemt het in de hedendaagse professionele zorgpraktijk het meest?
- welke kant moet het op?

19.30 Afsluitend informeel samenzijn met een drankje

Plaats en tijd
Deze activiteit vindt plaats op maandagavond 6 maart, van 16.30 u tot 19.30 uur in het Cobbenhagengebouw (gebouw A) op de campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2. De ontvangst en de borrel vinden plaats in de Goossenszaal, de studiebijeenkomst vindt plaats in lokaal AZ 116 (let op: het lokaal bevindt zich vrij achteraan, op ongeveer 8 minuten loopafstand van de hoofdingang).

Aanmelden kan via het web www.uvt.nl/ftr of onderstaand telefoonnummer

Er zijn geen kosten aan verbonden
(behalve de broodmaaltijd in de pauze)

infoFaculteit Theologie en Religiewetenschappen
Bureau Onderwijs, Onderzoek en Voorlichting
(013) 4662580
info.tft@uvt.nl
locatieCobbenhagengebouw (gebouw A) op de campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl