Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 12 februari 2006    Evangelie van 2006-02-12
 titelJubileum eerste diakens Roermond
beschrijvingOp zondag 12 februari viert de parochie H. Catharina in Grevenbicht het jubileum van diaken Boreas (70), die na zijn wijding 25 jaar geleden achtereenvolgens in Nieuwstadt, Susteren en Born actief was. Sinds enkele jaren ondersteunt hij pastoor Kerkhofs in Grevenbicht. De viering van het jubileum begint om 10.00 uur in de parochiekerk met een eucharistieviering, die zal worden gecelebreerd door hulpbisschop Everhard de Jong. De dienst zal worden opgeluisterd door het parochiaal gemengd zangkoor. Aansluitend vindt er een feestelijk samenzijn plaats in brasserie ”Onger de Kestaanjeleboum”, alwaar eenieder die dat wenst de gelegenheid wordt geboden om de jubilaris en zijn echtgenote te feliciteren.

Op 7 februari aanstaande is het precies 25 jaar geleden dat de eerste drie permanent diakens van het bisdom Roermond gewijd werden door de toenmalige bisschop Gijsen. Van deze drie diakens zijn er momenteel nog twee in leven, namelijk diaken Sjra Lomme uit Guttecoven en diaken Frits Boreas uit Susteren, die tegenwoordig verbonden is aan de Catharinaparochie in Grevenbicht-Papenhoven-Schipperskerk.

Het permanent diaconaat is een van de oudste functies binnen de rooms-katholieke kerk. In de loop der eeuwen is de functie van diaken echter in onbruik geraakt om pas tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in de zestiger jaren van de vorige eeuw opnieuw in ere te worden hersteld. Midden jaren 70 zette het bisdom Roermond een eigen opleiding voor permanent diakens op, hetgeen in 1981 tot de eerste wijdelingen leidde. Net als een priester is een diaken een geestelijke, en mag hij een aantal taken verrichten die normaal gesproken voorbestemd zijn voor een priester, zoals het uitreiken van de communie, preken en het dopen van kinderen. Maar niet alles is toegestaan, zo blijft bijvoorbeeld het opdragen van de H. Mis en de ziekenzalving exclusief voorbehouden aan priesters. In tegenstelling tot een priester kan een permanent diaken echter wel gehuwd zijn en een gezin hebben. Momenteel telt het bisdom Roermond een zeventigtal permanent diakens.

info
locatieH. Catharina
plaatsGrevenbicht (Limburg)
postcode61
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl