Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerwoensdag 1 februari 2006    Evangelie van 2006-02-01
 titelPelgrimswandeling naar Noorbeek
beschrijvingPelgrimswandeling van Wittem via Margraten naar Noorbeek
op het jaarfeest van ‘Sint Briej’

Op woensdag 1 februari 2006 organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een wandeling, grotendeels over landweggetjes en door weilanden, vanuit de Gerardus-bedevaartsplaats Wittem in het Geuldal naar het pelgrimsoord van de Ierse volksheilige Sint Brigida in Noorbeek.


Om 06.30 uur wordt met het pelgrimsreisgebed in de Gerarduskapel van Wittem de tocht van 13 km. geopend. Wie dat te vroeg vindt, kan om 08.00 uur voor de laatste 6 km. nog aansluiten in Margraten, waar in de kerk aldaar een kort bezinningsmoment is. Het thema is ‘van donker naar licht’, niet alleen vanwege het vroege, nog donkere uur van vertrek, maar ook als verwijzing naar de betekenis van de naam van de heilige: ‘helder licht’.
Om 10.00 uur sluiten de pelgrims zich aan bij de feestelijke viering in de Brigida-kerk te Noorbeek, ter ere van de patroonheilige van dit dorp.


Noorbeek is al eeuwenlang een pelgrimsoord van deze legendarische heilige stichteres van het beroemde klooster van Kildare (Ierland). Oude legendes, verweven met Keltische sagen, hebben haar gemaakt tot beschermster van het vee. Elk jaar wordt in Noorbeek aan het einde van de ‘Hoogmis’ op haar sterfdag water en brood gezegend, dat boeren aan hun vee geven ter bescherming tegen ziektes.


Na deze viering zijn de café’s van het dorp open voor het ‘frühschoppen’.

Voor wie mee terug wil wandelen, begint vanaf Herberg Sint Brigida om 12.00 uur een wandeling van 12 km naar Wittem via een geheel andere route: o.a. door het prachtige Gulpdal en door de bossen rondom Landsrade.
Voor wie vindt dat hij genoeg heeft gewandeld: elk uur gaat er een rechtstreekse lijnbus (nr 57) terug naar Wittem: om 10.45 u, 11.45 u etc..

Aanmelding vooraf voor deze pelgrimstocht is niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Wittem of Margraten is voldoende. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

infowww.spvlimbrug.nl
info@spvlimburg.nl
(045) 5463563; b.g.g. (043) 4503622
locatieGerardus-bedevaartoord Wittem naar Noorbeek
plaatsNoorbeek (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl