Vandaag is dinsdag 17 september
Prinsjesdag / Heilige Lambertus
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 11 t/m zondag 12 oktober 2003    Evangelie van 2003-10-11
 titelRuige Romeinen
beschrijvingOp zaterdag 11 en zondag 12 oktober wordt de Karavanserai (oosterse herberg) van het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting omgebouwd tot een Romeins legerkamp: een fortificatie. De soldaten van de Römer Cohorte slaan hun leren legertenten op en geven spectaculaire demonstraties over het leven van Romeinse soldaten.

Aanvallen en verdedigen
In de Karavanserai zullen de Romeinen laten zien hoe het eraan toe ging in een Romeinse legereenheid. De legionairs laten zien hoe zij aanvallen en zich verdedigen. Het leven van een Romeinse soldaat bestond natuurlijk niet alleen uit wapengekletter. Ook andere activiteiten uit het dagelijks leven van een legionair komen aan bod. Verder is er van alles te zien over de bezigheden van de bewoners van het door Romeinen bezette oude Midden- Oosten: zij geven onder andere kledingdemonstraties en rondleidingen.

Fortificatie met leren tenten
Gedurende twee dagen is de Karavanserai in het museumpark de thuisbasis van het Romeinse legioen van de Römer Cohorte, waar ze zich met hun leren legertenten zullen vestigen. Tijdens hun mars door ‘vijandelijk gebied’ zoeken ze de bescherming van de sterke muren van de oosterse herberg om de nachten veilig door te kunnen brengen.

In tegenstelling tot de luxueuze inrichting van de tent van de Centurio, het legerhoofd, bestaan de soldatententen uit een originele Spartaanse inrichting om de soldaten te harden voor de strijd. Dit geeft duidelijk de hiërarchische structuur van het Romeinse leger weer.

Als echte bezetters patrouilleren de soldaten regelmatig over het uitgestrekte museumpark. Op het plein van Pilatus zijn exercities onder aanvoering van de Centurio, zijn assistent de Optio en de Vexilliarius, de vaandeldrager. De Cornicen helpt de legeraanvoerder door met behulp van zijn cornu (een soort trompet) de orders in geluidssignalen om te zetten, die dan door de legionairs worden uitgevoerd.

Hoe word je een Romeinse soldaat
Iedere nieuwe soldaat moet eerst leren marcheren. Hij oefent in het opzetten van een legerkamp en wordt twee maal per dag gedrild. Als hij volledig geoefend is, heeft hij een keer per dag exercitie. Verder leert hij steenslingeren, zwemmen en paardrijden. Hoofddoel van de training van een nieuwe soldaat is echter het leren gebruiken van wapens.

info(024) 38 23 110 of www.bijbelsopenluchtmuseum.nl
locatieBijbels Openluchtmuseum
plaatsHeilig Landstichting (Gelderland)
postcode65
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl