beschrijving | | Vanaf 16 november is het Limburgs Museum te Venlo even het Pakhuis van Sinterklaas. Op speciaal verzoek van de Sint is het tarief voor kinderen van 4 t/m 10 jaar geen 3 maar 1 euro. En als je nog jonger bent, mag je er gratis in.
Als geen ander houdt Sinterklaas van gezelligheid. Hij vindt het nog steeds heerlijk om met kinderen, papa's en mama's, opa's en oma's samen te zijn, leuke liedjes te zingen en cadeaus uit te delen. De Goedheiligman kan er niet genoeg van krijgen. Van hem mocht het elke avond Sinterklaasavond zijn. Zijn Pieten denken er net zo over. Ze mopperen soms wel eens omdat de kinderen druk zijn en ze moe worden van het gesleep met alle pakjes, maar er is er geen die echt ontevreden is en een ander baantje zou willen. Geen één? Nou, dat is niet helemaal waar. Uppie De Pakhuis-Opperpiet klaagt al jaren steen en been. Ja, en eigenlijk heeft hij wel een beetje gelijk. Terwijl Sinterklaas en zijn Pieten iedere dag feestvieren, zit de Pakhuis-Opperpiet zielsalleen in het Pakhuis van Sinterklaas op een geheime plek ver weg ergens op de hei. Akkoord, iemand moet de wacht houden in het Pakhuis van Sinterklaas, maar als je er zo vaak in je uppie zit, kruipt de tijd voorbij en verveel je je rot. Dat de Pakhuis-Opperpiet diepongelukkig is, wist Sinterklaas al lang en al tijden zocht hij naar een oplossing. Van de zomer brandde vaak nog tot midden in de nacht de lamp op zijn werkkamer. Als de Hoofdpiet dan ging kijken, zag hij Sinterklaas in gepeins verzonken achter zijn bureau. Op zekere nacht, de klok had net twee uur geslagen en alle Pieten lagen in bed, klonk opeens door de gangen van het paleis de stem van Sinterklaas: 'Ik heb het! Ik heb het!'. Iedereen vloog op en toen ze met allen met een lekker glaasje chocomel aan tafel zaten, vertelde Sinterklaas van zijn plan.
Directeur Bij zijn vorige bezoek aan Limburg was Sinterklaas op een zaterdagmiddag in het Limburgs Museum in Venlo geweest. Prachtig, had hij het gevonden, echt een museum om met kinderen heen te gaan. Alleen was hem opgevallen dat er in de grootste en hoogste zaal van het museum helemaal niets stond. Ja, een paar stoelen en banken om uit te rusten, maar dat was het wel. Waarom niet aan de directeur gevraagd of het Pakhuis van Sinterklaas niet tijdelijk in het Limburgs Museum zou mogen worden gehuisvest? Het museum ligt midden in Venlo, lekker makkelijk dus, en het grote voordeel is dat kinderen elke dag op bezoek kunnen komen in het Pakhuis van Sinterklaas. Zijn woorden waren nog niet koud of de Pakhuis-Opperpiet vloog Sinterklaas om de nek en kuste hem op beide wangen. Alle Pieten klapten hun handen blauw, zo'n fantastisch idee vonden ze het. Geen wonder dus dat het eerste telefoontje dat Sinterklaas de volgende ochtend pleegde, een telefoontje was met de directeur van het Limburgs Museum. Lang hoefde hij niet te praten, want wie durft Sinterklaas iets te weigeren?
Jongensboeken Dat betekent dus dat in het Limburgs Museum vanaf zondag 16 november tot en met zaterdag 6 december het Pakhuis van Sinterklaas gevestigd zal zijn en bezocht kan worden. Hoe ziet dat eruit? In de museumfoyer en de educatieruimten staan rekken. In die rekken zijn aan Sint-Nicolaas gerelateerde museumvoorwerpen geëxposeerd. Oud speelgoed dat de Goedheiligman over heeft gehouden in de lange jaren dat hij aan kinderen speelgoed geeft. Oude verpakkingen van snoepgoed. Stichtende jongensboeken en meisjesboeken. Antieke kachels en fornuizen die door de mensen liefdeloos aan straat zijn gezet omdat ze over zijn gegaan op cv, maar die Sint-Nicolaas in het geheim spaart omdat hij ze zo gezellig vindt en er zeer gehecht aan is. Maar ook paardentuig natuurlijk, van zijn schimmel Americo. Mijters, tabberds, staven en boeken die de Sint heeft gebruikt.
Filmprogramma In een apart gedeelte van het pakhuis worden de prachtige stoelen bewaard waar Sinterklaas op gezeten heeft als hij op bezoek kwam. Sinterklaas is trouwens heel erg graag in zijn eigen pakhuis, omdat hij er al jarenlang de tekeningen opbergt die kinderen hem hebben gegeven. Die vindt hij zo mooi dat hij aan de Timmer-Piet heeft gevraagd expositiewanden te maken, zodat hij de tekeningen mooi kan ophangen. De Sint heeft ook veel foto's van vroeger. Geloof het of niet maar de Computer-Piet heeft die gedigitaliseerd zodat Sinterklaas ze kan bekijken op zijn pc. Ja, ja de oude baas blijft bij de tijd. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij voor zichzelf een dvd-speler heeft aangeschaft. Zodat hij op zijn gemak alle oude films en video's kan bekijken, waarin hij zelf een hoofdrol speelt. Het foto- en filmprogramma wordt op vaste tijden op grootbeeld vertoond in het Museumtheater dat in het pakhuis van Sinterklaas is geïntegreerd. Audiëntie In het Pakhuis van Sinterklaas zijn altijd Zwarte Pieten aanwezig die tekeningen en verlanglijstjes van kinderen in ontvangst kunnen nemen en vanzelfsprekend houdt Sinterklaas er zelf ook iedere woensdag en zondag audiëntie. Alle jeugdige bezoekertjes kunnen Zwarte Piet helpen met pakjes inpakken en dan een snelcursus Pakjes-in-schoorsteen-werpen volgen. Er zijn middagen waarop verhaaltjes over de Sint worden verteld, de Zwarte Pieten Kapel komt spelen, kinderen traditionele liedjes samen zingen of meedoen met eigentijdse Sinterklaasraps. De Zwarte Pieten gaan vanaf donderdag 13 november het Pakhuis inrichten, maar de officiële opening vindt plaats op zondag 16 november als Sinterklaas per stoomboot in Venlo is gearriveerd. Kortom: het worden spannende dagen in het Limburgs Museum.
|