Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 23 december 2005    Evangelie van 2005-12-23
 titelA Festival of Lessons & Carols
beschrijvingTraditioneel aan het einde van de advent, organiseert Musica Cordis een “Festivals of Lessons and Carols” in de H. Blasius parochiekerk in Heinkenszand. Dit jaar al weer voor de 10 keer.

Een “Festival of Lessons and Carols” is in Engeland een traditionele viering van de kerstavond met negen lezingen (lessons) afgewisseld met liederen (carols). De oorspronkelijke vorm is afkomstig uit het vroege kloosterleven. Tijdens de feestdagen bestond het nachtelijk gebed uit drie nocturnen van elk drie schriftlezingen en drie responsories (= gezongen antwoord). Deze responsories werden vanwege de moeilijkheid door een schola cantorum gezongen. In de kathedralen verving men de responsories door liederen die dichter bij het gewone volk aansloten, de zogenaamde carols. Pas aan het eind van de 19e eeuw werd het “Festival of Lessons and Carols” in zijn huidige vorm in de Engelse Kerken geïntroduceerd. In 1918 werd deze vorm aangepast voor gebruik in de kapel van King's College te Cambridge. Vanaf die tijd is het, ook mede door de fraaie koorbewerkingen, op veel plaatsen in en buiten Engeland een begrip geworden. En ook in Heinkenszand kan men nu spreken van een traditie.

De lessons worden gelezen door afgevaardigden van 9 kerkgenootschappen uit de regio. De Carols worden gezongen door vocaal ensemble Musica Cordis o.l.v. Hans Smout. Sommige carols, zoals ‘Once in royal David’s city’ hebben een vaste plaats in het programma verworven en zullen vrijwel nooit ontbreken.

U bent van harte welkom op 23 december a.s., aanvang: 20:00 uur, toegang gratis.

infowww.musicacordis.nl
www.blasius.nl
locatieParochiekerk H. Blasius, kerkdreef 4
plaatsHeinkenszand (Zeeland)
postcode44
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl