Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzaterdag 3 december 2005    Evangelie van 2005-12-03
 titelBarbaraviering nagedachtenis mijnwerkers
beschrijvingOp zaterdag 3 december aanstaande zal om 10 uur in de parochiekerk van Terwinselen weer een “Barbaraviering” plaatsvinden waarin de pastores van Kerkrade-West zullen voorgaan. In deze viering tevens herdenking van verongelukte mijnwerkers.

De dienst zal opgeluisterd worden door een van de koren uit Kerkrade-West. De dienst zal afgesloten worden door het gezamenlijk zingen van het “Gluck Auf”, het bekende mijnwerkerslied.

Na deze dienst is er een stille tocht, naar de gedachteniskapel voor de verongelukte mijnwerkers. Hier zal nog een korte plechtigheid worden gehouden.
Daarna is er weer gelegenheid elkaar te ontmoeten in de kantine van “Der Sjtiel” (gelegen naast de gedachteniskapelletje) waar koffie en gebak worden aangeboden (gratis).

In ere hersteld
De laatste tijd is er weer veel belangstelling voor de historie van de mijnen in Zuid-Limburg. Velen spannen zich in om nog bestaande resten uit die tijd voor de toekomst te bewaren. Ook oude tradities vallen daaronder. Ex-mijnwerkers en de oudere bewoners uit deze streek kennen ongetwijfeld nog de Barbaraviering. Barbara, de patrones van de mijnwerkers. Vele jaren was de feestdag van de H. Barbara, 4 december, een vrije dag. Een dag die traditioneel begon met een Eucharistieviering, waarna allerlei festiviteiten volgden.

Op een bescheiden wijze werd twee jaar geleden deze traditie in de parochiekerk van Terwinselen weer in ere hersteld, waarbij speciale aandacht werd gegeven aan de overleden mijnwerkers, met name degenen die verongelukt zijn tijdens hun werkzaamheden in de mijn. Om dit laatste te benadrukken werd, in beide jaren, na de Eucharistieviering een tocht gemaakt naar de gedachteniskapel voor de verongelukte mijnwerkers waar een korte plechtigheid plaatsvond.

infoDiaken Drs. M J Cuvelier
(045) 5428784
06-30479521
mj.cuvelier@home.nl
locatieParochiekerk van Terwinselen
plaatsTerwinselen (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl