Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzaterdag 5 maart 2005    Evangelie van 2005-03-05
 titel
In het voetspoor van Sint Gerlach
beschrijvingDe Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden organiseert enkele keren per jaar een groepswandeling naar pelgrimsoorden en andere bijzondere plaatsen in en om Zuid-Limburg. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer daar een jaarfeest of een gedenkdag van een heilige wordt gevierd.

De routes gaan over rustige wegen en paden, zoveel mogelijk door bossen en open veld. Devotie en een gezellige sfeer gaan hand in hand.
Er zijn korte en langere tochten. Aan de kortere tochten kunnen mensen zonder (of met weinig) wandelervaring goed mee doen. Bij de langere tochten gaan we er van uit dat u een geoefend wandelaar bent.

De eerstgeplande wandeling gaat op zaterdag 5 maart van Adbij Rolduc, Kerkrade naar de Dom van Aken (17 km)

De pelgrimswandeling gaat vanaf Abdij Rolduc, gelegen aan de oostkant van Kerkrade, door het landschappelijk fraaie Wormdal naar de Dom van Aken. De wandeling begint om 10.00 uur met een introductie en pelgrimsgebed in de Abdijkerk, bereikbaar via de hoofdingang..

De Limburgse kluizenaar Gerlachus (1120 -1172) is de persoon die de beide oorden met elkaar verbindt. Hij was gewoon elke zaterdag vanuit Houthem (bij Valkenburg) naar de toen pas opgerichte Abdij Rolduc te lopen, om er bij de abt te biechten. Van daaruit pelgrimeerde hij naar de Dom van Aken, in de Middeleeuwen het grootste pelgrimsoord van Noord-West Europa, om daar de relieken van Maria te vereren. Het is aannemelijk, dat Sint Gerlach ook de route nam door het dal van de Worm.

Na plm. 17 kilometer wandelen door verrassend mooie natuur zal de Dom van Aken bereikt worden, waar om 15.30 uur de pelgrimage wordt afgesloten. Daarna is er gelegenheid om de indrukkende Dom te bezichtigen met zijn rijke geschiedenis of de gezellige binnenstad van Aken te bezoeken.

Omdat er vanaf het nabije busstation regelmatig lijnbussen vertrekken die vlakbij Rolduc stoppen (nadere informatie ter plaatse) is er geen georganiseerd vervoer terug.

Overige pelgrimswandelingen

Zaterdag 7 mei:
Margraten - Banneux (42 km)

Zaterdag 25 juni:
Sterwandeling naar Wittem i.v.m. Gerardus Jubileumjaar
Vanuit Maastricht, Sittard, Heerlen en ’s Gravenvoeren (B)

Maandag 15 augustus:
Noorbeek - OLV Lorette, Visé

Zaterdag 27 augustus:
St.Rosa, Sibbe - St.Rosa, Sittard

Zaterdag 17 september (Corneliusoctaaf):
Wittem - Kornelimunster (D)

Zaterdag 22 oktober:
(nieuw) Wittem - Moresnet (Mariaoord in België, zuidwestelijk van Vaals)

info(043) 4501741
spvlimburg@hotmail.com
www.spvlimburg.nl
locatieDiverse locaties
plaatsKerkrade en Aken (Limburg)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl