Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervanaf vrijdag 4 november 2005    Evangelie van 2005-11-04
 titelTentoonstelling Anneke van Lierop
beschrijvingOp vrijdag 4 november 2005 zal prof. dr. Gerard Rooijakkers met een inleidende lezing een overzichtstentoonstelling openen van het werk van drs. Anneke van Lierop (1915-2005).

Zij groeide op in de omgeving van ’s-Hertogenbosch. Na haar gymnasiumopleiding bezocht ze de Acadademie voor Beeldende en Bouwende Kunsten in Tilburg. Daarna studeeerde ze economie aan de Katholieke Economische Hogeschool, thans Universiteit van Tilburg. Na haar afstuderen was ze werkzaam op cultureel en agrarisch-sociaal gebied bij de NCB, thans ZLTO, te Tilburg.

In haar functie van Hoofd Voorlichting reisde ze veel door Zuid-Nederland en ze raakte gefascineerd door de landelijke schoonheid van dit gebied. In die tijd maakte ze potloodtekeningen en aquarellen van Brabantse boerderijen. Zo heeft zij nog veel oude boerderijen en oude gebruiksvoorwerpen vastgelegd voordat die door de grote moderniseringen in de landbouw verdwenen.

In het boek '100 jaar beeldende kunst in Oirschot' wordt haar werk een “getekend volkskundig document” genoemd. Na haar pensionering studeerde ze aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Anneke van Lierop woont sinds 1986 in Oirschot.

Dat zij als jonge vrouw in het dorp zat te schilderen, baarde in die tijd veel opzien. Ze bezocht menigmaal Jan Kruysen in zijn atelier aan de weg naar de H. Eik. Baanbrekend werk heeft zij ook verricht door als eerste een studie te wijden aan bovenlichten van huizen; de verschillende vormen heeft zij systematisch in tekening gebracht.

Verder is zij mede-oprichtster van de Meierijsche Museumboerderij in Bernheze. Voor het vele werk voor de museumboerderij, waar zij nog steeds actief is, heeft zij bij gelegenheid van haar negentigste verjaardag de cultuurpenning van Bernheze ontvangen.

Museum De Vier Quartieren wil deze veelzijdige vrouw eren met een tentoonstelling van haar werk.

De exposite is te bezichtigen van 4 november tot 31 december 2005 in het museum aan de St. Odulphusstraat 11 te Oirschot.
Dagelijks geopend van 12.00 tot 16.30 uur. Maandag gesloten.

In de weekenden is een voordelige combikaart met Museum Kruysenhuis een extra mogelijkheid.

infoHanneke van den Bogaart, conservator (0499) 572221
Huub Bours, secretaris (0499) 573025
www.museumdevierquartieren.nl
locatieMuseum De Vier Quartieren, St. Odulphusstraat 11
plaatsOirschot (Noord-Brabant)
postcode56
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl