Vandaag is dinsdag 17 september
Prinsjesdag / Heilige Lambertus
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerwoensdag 23 november 2005    Evangelie van 2005-11-23
 titelIs de euthanasiewet achterhaald?
beschrijvingWoensdag 23 november organiseert de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Leiden, het E.M. Meijers Instituut, een symposium met als titel:

Is de euthanasiewet achterhaald?

De Wet Toetsing Levensbeëindiging op Verzoek en Hulp bij Zelfdoding (WTL) heeft de euthanasieproblematiek allerminst transparant gemaakt. De meldingsprocedure heeft niet bewerkstelligd dat artsen zoveel mogelijk melding maken van euthanasie.

Een mogelijke verklaring voor het falen van de wet is dat het centrale criterium, de ‘ondraaglijkheid van het lijden’, onduidelijk is en dat het risico van deze vaagheid voor rekening komt van de arts. Dit is op zichzelf een ernstige zaak. Een tweede probleem is dat het vage centrale criterium tot inconsistente beslissingen leidt. Mede door dit alles is een schimmigheid ontstaan waarin bepaalde casusposities niet meer te traceren zijn als een levensdelict wanneer de arts de patiënt laat sterven onder ‘terminale sedatie’, een handelen dat naar schatting tien maal vaker voorkomt dan euthanasie maar dat niet onder de WTL valt. De lijn tussen de toelaatbare zachte dood en een levensdelict is daardoor flinterdun, construeerbaar en feitelijk ontoetsbaar.

Mgr. Eijk, bisschop van Groningen, prof Crul, dr. James Kennedy, en Andre Rouvoet werpen hun licht op bovenstaande en andere vragen rond het wetsvoorstel.

Het symposium vindt plaats van 13 tot 17 uur in Leiden, zaal 08, Academiegebouw, Rapenburg 73

Opgeven bij
E.M. Meijers Instituut
Mw. K. van Heijningen
(071) 5275200
K.vanheijningen@law.leidenuniv.nl
www.meijers.leidenuniv.nl

info(071) 5275200
www.meijers.leidenuniv.nl
locatieAcademiegebouw, Rapenburg 73
plaatsLeiden (Zuid-Holland)
postcode23
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl