Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzaterdag 5 november 2005    Evangelie van 2005-11-05
 titelOpen Huis Nederlands Bijbelgenootschap
beschrijvingHet Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) houdt op zaterdag 5 november a.s. Open Huis op het kantoor aan de Zijlweg 198. Iedereen is van harte welkom.

Tijdnes het Open Huis zijn enkele zeldzame bijbeluitgaven te zien. Zo worden de Delftse Bijbel uit 1477 en het Nieuwe Testament van Erasmus uit 1516 getoond aan de bezoekers.

De Delftse Bijbel is de eerste gedrukte bijbel in het Nederlands en ook het in Nederland eerst gedrukte boek. Van deze bijbel bestaan er wereldwijd een kleine vijftig exemplaren.

Nog zeldzamer is de Nederlandse vertaling van het Nieuwe Testament van Erasmus (1516). Van deze bijzondere uitgave met een opvallend fraai lettertype zijn slechts tien exemplaren bekend.

Verder wordt op 5 november aan de hand van het bijbelbezit een overzicht gegeven van de geschiedenis van bijbelvertalen in Nederland. Daarbij worden allerlei fraaie en bijzondere edities getoond, zoals Statenbijbels met ingekleurde kaarten en diverse prentbijbels.

Het Open Huis is gratis toegankelijk en wordt gehouden in het NBG-kantoor, Zijlweg 198 in Haarlem.


Programma
Naast de genoemde bijbeltentoonstelling vinden er ook allerlei andere activiteiten plaats, zoals:

Presentaties en activiteiten over het binnen- en buitenlandse werk van het NBG
- De Bijbelacademie met allerlei workshops, van de Dode-Zeerollen (dr. J. van Dorp) tot Bijbel en Koran (prof. dr. A. Wessels)
- Bijbeltaxatie door drs. Ton Bolland, die als taxateur verbonden is aan Donatus Verzekeringen.
- Expositie van werken van Henk Pietersma, onder meer bekend van het ontwerpen van diverse omslagen van De Nieuwe Bijbelvertaling.
- Kinderprogramma met o.a. een Speurtocht, het schoolproject de Arkventure en crèche.

De bezoekers kunnen kennismaken met het werk van het NBG in binnen- en buitenland en een kijkje nemen in de keuken van De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). Er is een Bijbelacademie met diverse workshops.

Ook voor kinderen en jongeren zijn er allerlei activiteiten. Het programma is van 10.00 - 16.00 uur, de toegang is gratis.

Bijbelwerk
Het NBG presenteert zijn activiteiten, zoals het bijbelproject in Mexico Esperanza de Vida, het jongerenproject Labyrint en het scholenproject Arkventure. Vertalers van de NBV beantwoorden vragen van bezoekers. Men kan kennismaken met Jan Meijer, de nieuwe directeur van het NBG.

Bijbelacademie
Het NBG presenteert de Bijbelacademie met diverse workshops. Op het programma staan o.a.
- Bijbel en Koran (door prof. dr. Anton Wessels)
- De Dode-Zeerollen (door dr. Jaap van Dorp)
- De Bijbel in het gevangenispastoraat (door ds. J.D.W. Eerbeek, hoofdpredikant gevangenispastoraat)
- De Bijbel voor kinderen (door Gerrie Huiberts, kinderboekenschrijfster)
- Instuderen Psalmen in de NBV (door dirigent Wil Bakker)

Expositie en theater
Henk Pietersma, ontwerper van diverse omslagen van de NBV exposeert zijn werk. Kees van der Zwaard, theoloog, schrijver en theatermaker, verzorgt een theateract.

Boeken en bijbels
De hele dag door is er een boekenmarkt en zijn er rondleidingen in de bibliotheek van het NBG die een zeer waardevolle collectie bijbels bezit. Bezoekers kunnen bijbels en theologische boeken laten taxeren door drs. Ton Bolland, internationaal expert op het gebied van bijbeltaxatie.

Bijbel10daagse
Het Open Huis is dit jaar onderdeel van de Bijbel10daagse, die dit jaar voor de eerste keer georganiseerd wordt. De Bijbel10daagse is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door het NBG en de Katholieke Bijbelstichting met als doel de bijbel bij een breed publiek onder de aandacht te brengen en het bijbelgebruik te stimuleren. Daarbij wordt samengewerkt met verschillende organisaties zoals boekhandels en uitgeverijen.

Het complete programma van het Open Huis is te vinden op www.bijbelgenootschap.nl of www.bijbel10daagse.nl .

Aanmelden voor deze dag kan tot 30 oktober a.s. via info@bijbelgenootschap.nl
Christine Boersma (023) 514 61 76

infoNederlands Bijbelgenootschap
(023) 514 61 46
www.bijbel10daagse.nl
locatieZijlweg 198
plaatsHaarlem (Noord-Holland)
postcode20
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl