Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 2 oktober 2005    Evangelie van 2005-10-02
 titelLustrum heiligverklaring Marie Adophine
beschrijvingOp zondag 2 oktober zal in Ossendrecht de kapel van de Heilige Marie Adolphine vanaf 12.00 uur open zijn voor bezoek. Reden is het eerste lustrum van haar heiligverklaring.

Het is al weer vijf jaar geleden dat paus Johannes Paulus II op een overvol Sint-Pietersplein plechtig de heiligverklaring van 121 Chinese martelaren uitsprak. Onder hen de heilige Marie Adolphine uit Ossendrecht, in Nederland en de heilige Marie Amandine uit Schakkebroek in België. Beiden waren lid van de congregatie van Franciscanessen Missionarissen van Maria. Met nog vijf medezusters uit Frankrijk en Italië werkten zij in het Chinese Tai-Yuan-Foe, tegenwoordig Tai-Yuan geheten.

Onder de vele pelgrims van alle nationaliteiten op het grote plein voor de Sint Pieter ook een groot aantal Nederlanders en Belgen. Urenlang stonden zij in de stromende regen. Het deerde hen niet, want het gaf hun een enorme voldoening dit te mogen meemaken. De Ossendrechtse pelgrims, die met twee touringcars vol de pelgrimage naar Rome deden, zullen de ongekende saamhorigheid die hen op deze toch overkwam nooit meer vergeten. Veel reizen gemaakt, maar deze was werkelijk uniek. Alsof Kaatje Dierkx, de Ossendrechtse heilige, er zelf bij was!

Voor veel meer mensen is deze Nederlandse heilige de afgelopen vijf jaar een grote steun en troost geweest. Kaatje Dierkx mocht maar 34 jaar worden. In dat korte leven heeft zij ontzettend veel moeten meemaken. Alles wat ons kan overkomen is ook haar overkomen. Steeds was het haar grote liefde voor de medemens die haar er bovenop hield. In Ossendrecht, in Antwerpen in het klooster en in China bleef zij zichzelf: iemand waarop je altijd een beroep kon doen.
Waarschijnlijk is dat de grote aantrekkingskracht die van haar uit gaat, een kracht die toch door veel hedendaagse mensen op een heel eigen manier gevoeld en beleefd kan worden.
Zij mag terugkijken op vijf jaar waarin jaar op jaar meer mensen haar kwamen bezoeken en bij haar troost en steun vonden. Zij zag ze komen naar de stille tochten, de processies, en de Eucharistievieringen op haar jaarlijkse feest. Maar ook in haar kapel kon zij vier avonden in de week naast een vaste kern wisselend grotere en kleinere groepen verwachten. Voor velen werd zij een uit het leven gegrepen voorbeeld.

Daarom zal in Ossendrecht op zondag 2 oktober aanstaande de Adolphinekapel vanaf 12.00 uur voor allen die even bij haar willen zijn geopend zijn. U kunt er bidden, een kaarsje aansteken, en een prentje, boekje of medaille kopen. Maar u kunt ook gewoon even bij haar komen uitrusten van een wandeling of fietstocht en naar wat muziek luisteren die ook de Heilige Marie Adolphine kon bekoren als ze in een kapel of kerk zat.

infoAd van Veldhoven
voorzitter stichting zuster Marie Adolphine
(0164) 674505
adjvanveldhoven@wanadoo.nl
locatieKapel van de Heilige Marie Adolphine
plaatsOssendrecht (Noord-Brabant)
postcode46
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl