Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzondag 18 september 2005    Evangelie van 2005-09-18
 titelInzegening monument overleden kinderen
beschrijvingOp zondag 18 september zal op het parochiekerkhof van Luyksgestel, na de Mis van 9.30 uur een monumentje ingezegend worden ter nagedachtenis van alle overleden kinderen.

Op zondag 25 september zal hetzelfde gebeuren op het parochiekerkhof van de Weebosch.

Bij veel mensen leeft de pijn om een dood kind en men heeft geen plek om te rouwen omdat men niet weet waar het overleden kindje gebleven is. Dit monumentje wil voor hen een plek zijn. Waar gaat het nu eigenlijk over, zullen sommige mensen denken. Tot een aantal jaren geleden mochten mensen die een doodgeboren kind hadden, dit kind niet zien, men mocht niet weten waar het begraven was en je moest het maar vlug vergeten. Doodgeboren kinderen mochten niet in een trouwboekje geschreven worden want voor de wet bestonden ze niet. De samenleving dacht er zo over maar ook de Kerk had die visie toen: de ongedoopte kinderen werden in ongewijde aarde begraven alsof deze kwetsbare wezens voor God geen betekenis zouden hebben. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw werden de ongedoopte kinderen in stilte en zonder aanwezigheid van een kerkelijke bedienaar begraven. Ik hoor regelmatig bij huisbezoeken verhalen van ouders die me vertellen hoe ze hun doodgeboren kinderen nooit gezien hebben en nooit geweten hebben waar ze begraven waren. Mensen vertellen me hoe hun kindjes door doktoren werden meegenomen want “zij hadden er wel een plekje voor”. Mensen vertellen me hoe ze hun kindje hadden achtergelaten in het ziekenhuis en dat er hun nooit verteld was waar het gebleven was. Niet alleen voor hen is dit monumentje. Bij veel mensen hoor ik ook het verdriet om een miskraam. Ook daar is soms nog weinig begrip voor. Mensen die korte of langere tijd uitkeken naar de geboorte van een kind en dan ging het toch nog mis, stukgeslagen dromen bij ouders maar ook bij grootouders en daar is geen plek om te rouwen voor. Nog voor een andere groep mensen wil dit monumentje ook een plek van rouwen zijn: voor hen die abortus pleegden, het leven in de moederschoot zelf hebben afgebroken en die daar nu veel pijn over hebben. Het monumentje op ons parochiekerkhof is ter nagedachtenis aan al deze kinderen en voor de ouders eindelijk een graf, een plek om heen te gaan, een plek dichtbij onze kerk waar mensen zich kunnen terugtrekken met hun verdriet en gedachten.

Ik las ooit ergens: “Het verlies van een kind went nooit. Ouders leven er mee, iedere dag weer, hun leven lang en dus hebben deze ouders levenslang”. Als Kerk spreken we hiermee uit dat we geloven dat al deze kinderen geborgen zijn in Gods Hand. Onze bisschop Hurkmans zei eens: “De mens, zo geloven wij, heeft de doop nodig om heilig te leven. God heeft de doop niet nodig om kinderen in de moederschoot gestorven en niet gedoopte kinderen het heil te geven”. Ik hoop dat dit monumentje in een behoefte mag voorzien.

Gedicht
“Eindelijk blijk van erkenning,
'n plaatsje waar mijn moederhart troost vindt,
m'n gevoel rust vindt.

Eindelijk doorbraak in stilzwijgen,
'n plekje voor 'n bloemetje,
'n knuffeltje waar mijn tranen mogen stromen.

Eindelijk invulling van de leegte die jouw ongeboren leven me gaf,
al die jaren dat ik je naam niet kon vernoemen.”

infoPastoor A. Penne
06-51096494
www.rk-bergeijk.nl
locatieParochiekerkhof
plaatsLuyksgestel (Noord-Brabant)
postcode55
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl