Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 30 oktober 2005    Evangelie van 2005-10-30
 titelMaria-Rozenkransmaandconcert
beschrijvingZondagmiddagconcert met Jaap Schröder (viool) en Kees de Wijs (orgel) op zondag 30 oktober 16.30 uur met o.a. Sonate en Passagaglia uit de Rosenkranz Sonaten - H.J.Fr. von Biber (1644 - 1704); toegang: vrijwillige bijdrage.

Op zondag 30 oktober staat een Maria-Rozenkransmaandconcert op het programma dat zal worden gegeven door Jaap Schröder (viool) en Kees de Wijs (orgel). Uitgevoerd worden stukken uit de Rosenkranz Sonaten van Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704). In 2004 werd herdacht dat Von Biber driehonderd jaar geleden overleed. Bij die gelegenheid zijn een aantal nieuwe opnames van zijn composities verschenen waardoor hij veel aandacht kreeg. Biber's Rozenkrans Sonaten cyclus, ook wel Mysterien-Sonaten genoemd, is zijn meest bekende werk. Qua techniek is het fascinerend. Het schijnt lange tijd verloren te zijn geweest en pas even voor 1900 weer te zijn opgedoken. De compositie is verdeeld in vijftien delen, elk gewijd aan een van de geheimen van de Rozenkrans. Biber noemt die mysterien. Ze worden bij het bidden van de rozenkrans overwogen (zie hieronder). Biber componeerde het werk als geschenk aan zijn werkgever Aartsbisschop Maximiliaan Gandolph von Khuenburg. De bisschop was in Salzburg aangesteld om de Contra-reformatie op alle fronten energiek vorm te geven en hij had zich tot taak gesteld de katholieke geloofspraktijk op alle gebied te intensiveren. De Maria verering speelde daarin een belangrijke rol. In dit kader trad hij persoonlijk toe tot de in 1631 in Salzburg opgerichte Rozenkrans-broederschap.

Het Rozenkransgebed kent een indringend en rustig ritme van tienmaal 'wees gegroet' en eenmaal 'onzevader' bij elk 'mysterie'. De Rozenkrans kan als smeekgebed gebeden worden met telkens een intentie. Maar ook meer meditatief, met biddend verwijlen bij de mysteries of geheimen.

infoObrechtkerk
(020) 6623779
www.obrechtkerk.nl
locatieObrechtkerk, Jacob Obrechtstraat 30
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl