Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 11 september 2005    Evangelie van 2005-09-11
 titelManifestatie ‘Moment of Hope’
beschrijvingOp 11 september is het vier jaar geleden dat de Twin Towers in New York door twee vliegtuigen doorboord werden. Op 7 juli vond er in Londen een aanslag in de metro plaats. De Irakese kunstenaar Muhi Gaffer zet zijn afschuw ten opzichte van terreur en geweld om in prachtige schilderijen. Muhi wil mensen ontroeren: niet door te praten, maar door te laten voelen, horen, zien dat uit puinhopen weer iets nieuws gebouwd kan worden.

In de Domkerk zal er op zondagmiddag 11 september om 14.30 uur een ‘Moment of Hope’ plaatsvinden. Gebaseerd op de tentoonstelling van de Irakese kunstenaar Muhi verbeelden verschillende kunstenaars hun hoop. Op dat moment is hoop niet iets dat voor de toekomst verwacht wordt, maar daar aanwezig is.

In het zuidertransept van de Dom, tegenover een groot paneel met kleine schilderijen klinkt de trompet, gespeeld door Jón Staekenborg. De Hongaarse András Berecz zingt naast panelen in de oostelijke kooromgang.

Gedurende de hele manifestatie is een veejay show te zien op de muur onder het raam in het zuidertransept. De dichter Koos Dalstar sluit de manifestatie af met het gedicht ‘Make Notes/Not War’. De hoop wordt voelbaar door muziek, hoorbaar door de poëzie en zichtbaar in de videoperformance en de schilderijen.

De installatie van Muhi in de Domkerk bestaat uit drie delen. Een groot paneel met verschillende kleine olieverfschilderijen die allemaal op verschillende manieren ingestorte gebouwen weergeven. De Twin Towers, de toren van Babel, de gebombardeerde steden overal ter wereld. Maar op de stenen zijn steeds bootjes te zien. Is het de ark van Noach? Of zijn het Venetiaanse gondels? De eenvoudige vorm van de boot is op elk schilderij te zien. Niet dominant, maar wel aanwezig, als teken van hoop. De boot komt wel door de storm.

Daarnaast staan er verschillende vitrines met kunstenaarsboeken. De boeken zijn opgebouwd uit schilderijen die samen een doorlopend verhaal vormen. Samen vormen ze een uniek schilderkunstig verhaal. In deze boeken maakt Muhi gebruik van verschillende technieken, zoals het fresco, het werken met marmerpoeder, olieverf, inkt en pastel. Tenslotte staan er twee grote panelen in boekvorm tegenover elkaar. Daarop zijn grote olieverfschilderijen te zien die gelezen kunnen worden als kritiek op letterlijke interpretatie van teksten.

De manifestatie op 11 september is een moment van hoop. Kunstenaars laten zien dat er altijd weer iets nieuws mogelijk is.

info(030) 2310403/ (06) 40761941
desiree.berendsen@wanadoo.nl
www.domkerk.nl
locatieDomkerk
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl