Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 21 augustus 2005    Evangelie van 2005-08-21
 titel350 jaar Broederschap van Sint Jozef
beschrijvingOp 21 augustus 2005 is het precies 350 jaar geleden dat de Broederschap van Sint Jozef werd opgericht. Dit gebeurde in de toenmalige Nicolaaskerk van Maastricht, de parochiekerk van de Onze Lieve Vrouwekerk, die gereserveerd was voor de kanunniken. In 1837, toen de Onze Lieve Vrouwekerk weer voor de eredienst in gebruik werd genomen, verhuisde de Broederschap mee naar de ”Slevrouwe”.

Doel van de in 1655 opgerichte vereniging was het vermeerderen van de devotie tot de H. Jozef, de verkrijging van een goede dood, het opluisteren van kerkelijke plechtigheden en het begeleiden van het Allerheiligste tijdens processies binnen en buiten de kerk door het dragen van de hemel of het baldakijn. De broederschap staat tegenwoordig open voor zowel mannelijke als vrouwelijke leden.

De voornaamste activiteiten zijn de viering van de St. Jozefdag op 19 maart, de viering van de Eerste Vrijdag van de maand door het bijwonen van de Mis, de viering van de Eerste Zaterdag van de maand tesamen met de Gebedskring en de Broederschap van Onze Lieve Vrouw, de deelname aan de jaarlijkse processie op Paasmaandag, en het organiseren van de jaarlijkse bedevaart naar het heiligdom van de H. Jozef te Leuven, gehouden sinds 1901.

Het 350-jarig bestaan van de broederschap wordt plechtig gevierd in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van Maastricht op zondag 21 augustus, tijdens de hoogmis van 10 uur, waarna een feestelijke receptie zal worden gehouden in de pandhof.

In de kruisgang wordt een tentoonstelling ingericht over de 350 jaar oude historie van de broederschap van Sint Jozef, en tegelijkertijd wordt een boekje gepresenteerd met een kroniek van het 350-jarig bestaan van de broederschap.

infodhr. J. Bollen (043) 364 47 19
www.sterre-der-zee.nl
locatieBasiliek van Onze Lieve Vrouw
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl