beschrijving | | Actie Kerkbalans zoomt in 2025 bij de start van de campagne in op muziek als geschenk van de kerk vóór de kerk, maar ook voor de maatschappij. Is kerkmuziek ook een geschenk voor de samenleving in bredere zin? En hoe kan de kerk dit geschenk koesteren, doorgeven en delen? Sprekers dr. Hanna Rijken en Arnoud Heerings zijn beiden deskundig op het gebied van kerkmuziek en beantwoorden tijdens een persbijeenkomst deze en meer vragen.
Vanaf 11 tot en met 25 januari 2025 loopt de jaarlijkse campagne van Actie Kerkbalans. Dé actie waarmee kerkleden in heel Nederland worden gevraagd om een financiële bijdrage voor hun plaatselijke parochie of gemeente. Tijdens de landelijke persbijeenkomst bij de start van de campagne op woensdag 8 januari in de Broederkerk in Kampen, staat het thema muziek centraal.
Muziek raakt de ziel ‘Muziek verbindt, inspireert en raakt de ziel en vormt door de eeuwen heen een bijzonder geschenk van de kerk’ zegt het campagneteam van Actie Kerkbalans. Het team vroeg twee deskundigen op het gebied van kerkmuziek, dr. Hanna Rijken en Arnoud Heerings, om een aantal vragen over dit onderwerp uit te diepen.
‘De klanken van de Mattheus Passion, gospelmuziek of juist de vertrouwde psalmen, muziek is een wezenlijk onderdeel van geloven. Het raakt mensen soms tot tranen toe. Veel muziek is bovendien verbonden met persoonlijke herinneringen en bijzondere muziekstukken, ooit geschreven voor de liturgie, worden ook door velen buiten de kerk gekoesterd ’, zegt Anna Kruse, woordvoerder namens Actie Kerkbalans.
Over de sprekers
- Dr. Hanna Rijken is theoloog en musicus en universitair docent ‘Theologie en de kunsten (in het bijzonder kerkmuziek)’ aan de PThU in Utrecht. In haar lezing deelt zij waarom muziek een geschenk van de kerk is, als lofprijzing en gebed, maar ook voor de kerkelijke parochies en gemeentes zelf. Is kerkmuziek ook een geschenk voor de maatschappij in bredere zin? En hoe kan de kerk dit geschenk koesteren, doorgeven en delen?
- Docent en dirigent Arnoud Heerings is verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij zoomt in op de geschiedenis van kerkmuziek, met name het Gregoriaans en zal daar ook voorbeelden van laten horen. Hij geeft een antwoord de vraag hoe kerkmuziek zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft als onderdeel van de liturgie.
Praktische informatie
- Adres: de sfeervolle Lemkerzaal in de Broederkerk, Broederstraat 16,8261 GP Kampen
- Aanvang: woensdag 8 januari, 10.00 uur inloop met koffie, 10,30 uur start, 12.00 uur lunch en mogelijkheid om door te praten met de sprekers.
- Aanmelden: Journalisten kunnen zich aanmelden met een mail aan dit adres. Geef in de mail ook aan of u blijft voor de lunch. NB: er is geen livestream van de bijeenkomst, maar u kunt deze desgewenst wel volgen via Kerkdienst gemist Broederkerk.
- Parkeren: Gratis parkeren kan bij station Kampen aan de overkant van de brug. Vanaf daar is het 500 meter (7 minuten) lopen naar de Broederkerk. U kunt ook gratis parkeren bij de Buitenhaven (650 meter, 9 minuten lopen). Betaald parkeren kan bij de Nieuwe Markt, het Meeuwenplein of aan de Burgwal in Kampen (<250m).
- Organisatoren van Actie Kerkbalans zijn ook van harte welkom om bij deze startbijeenkomst aanwezig te zijn.
|