Zondag 3 november 2024 is het weer de Internationale Dag voor de Vervolgden.
De gevangenen gedenken alsof je zelf met hen vastgeketend bent, betekent dat je vrijwillig een last op je neemt. Het is een bewuste keuze om de ketenen van broederschap te dragen door voorbede te doen en te helpen voor zover dat binnen je vermogen ligt. Je gedenkt je vervolgde broeders zo levendig alsof je zij aan zij met hen lijdt. Als medemensen die ’ook in het lichaam’ zijn, en vooral als bloedbroeders in Christus zijn wij geroepen om naast de vervolgden te staan. Dit betekent dat je net zo vurig aan de gevangenen denkt, als dat je letterlijk aan elkaar geketend zou zijn.
Zeg niet: ‘Ik wist het niet’ Spreuken 24 vers 11 zegt: Bevrijd hen die ter dood veroordeeld zijn, doe alles om hun leven te redden. Zeg niet: ‘Ik wist het niet’, want Hij die de harten doorgrondt, het innerlijk doorziet, weet of je de waarheid spreekt. Hij vergeldt elk mens naar zijn daden. (NBV-vertaling)
Tijdens en na de Jodenvervolging in de tweede wereldoorlog werd vaak verklaard: ‘Wij wisten het niet’. Men kon zich verschuilen achter deze ontkenning omdat men bang was in te grijpen als er onrecht werd gepleegd. Opkomen voor recht brengt risico’s met zich mee. Maar de bijbel zegt dus overduidelijk dat je niet de andere kant op moet kijken, maar dat je zelf moet zoeken naar wegen om in te grijpen.
Je verbinden met de vervolgden Meer dan 365 miljoen christenen in de wereld, dat is één op de zeven christenen, worden geconfronteerd met een hoge mate van vervolging vanwege hun geloof. Naast de vernielingen aan, en het platbranden van kerkgebouwen, houdt vervolging ook in dat gelovigen economisch worden gemarginaliseerd, hun kinderen onderwijs worden ontzegd, gevangen worden gezet, geslagen, gemarteld, verkracht en vermoord.
De Internationale Dag van Gebed voor de Vervolgde christenen is begin vorige eeuw ontstaan om het bewustzijn te vergroten over het toenemende geweld, de opgelegde beperkingen, de openbare vernedering en het sociaal isolement waarmee vele christenen worden geconfronteerd in moslimlanden en atheïstische staten zoals Noord-Korea, maar ook in Zuid-Aziatische landen en in het Midden-Oosten.
Gebed en actie Net als geloof zonder werken dood is (Jacobus 2:17), is gebed zonder actie ook niet nuttig. Bid daarom voor de vervolgden, en vraag God welke actie je zelf zou kunnen ondernemen.
Het team van Jubilee Campaign blijft samen met partnerorganisaties onrecht aankaarten bij de politieke machthebbers in Den Haag, Brussel, Genève en Washington. Ook blijven wij vervolgde christenen die hun huis en haard kwijt zijn geraakt vanwege hun geloof steunen met praktische hulp.
|