Vandaag is donderdag 8 augustus  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 11 t/m zondag 25 augustus    Evangelie van 2024-08-11
 titelVirga Jessefeest Hasselt
beschrijving

Van zondag 11 t/m zondag 25 augustus worden weer de Virga Jessefeesten georganiseerd in Hasselt, België.

Zoals Maastricht, Susteren en Aken een Heiligdomsvaart kennen en Tongeren de Kroningsfeesten, zo vinden in Hasselt elke zeven jaar de Virga Jessefeesten plaats. Die zijn deze zomer weer: van komende zondag 11 tot en met zondag 25 augustus. De hoofdstad van Belgisch-Limburg staat dan twee weken in het teken van deze Mariafeesten met ommegangen, vieringen, culturele evenementen en een versierde stad.

Al meer dan 700 jaar is Virga Jesse voor de Hasselaren de beschermvrouwe van de stad. Virga Jesse is de naam van een 14e-eeuws Mariabeeld. Deze verwijst naar een tekst van de profeest Jesaia en betekent letterlijk ‘loot aan de stam van Jesse’ en wordt gezien als een vooraankondiging van de geboorte van Christus. De oudste gegevens over het vieren van feesten rond de Virga Jesse in Hasselt dateren ook uit de 14e eeuw. Op het feest van de kerkwijding van de Onze-Lieve-Vrouwkerk (nu Virga Jessebasiliek) organiseerde de plaatselijke Mariabroederschap een ommegang met het Virga Jessebeeld. Vanaf 1682 worden om de zeven jaar grootse feesten rond de Virga Jesse georganiseerd. Dit jaar voor 47e keer.

Slechts twee keer in de geschiedenis van ‘t Zeveste Joar’, zoals de Virga Jessefeesten in Hasselt genoemd worden, konden de feestelijkheden niet plaatsvinden. Tijdens de woelige jaren van het Franse Bewind (in het begin van de 19de eeuw) en bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940. In 1947 werd de oude traditie in ere hersteld. De Virga Jessefeesten zijn als immaterieel erfgoed erkend door de Vlaamse overheid.

Bij de Virga Jessefeesten horen drie ommegangen: op 15, 18 en 24 augustus. Hierin lopen ruim 1500 deelnemers mee. Met tekst, zang en dans tonen ze hoe het levensverhaal van Maria ook vandaag kan inspireren. Ook is er een bedevaart naar de Virga Jesse en elke avond een dagsluiting bij het beeld. Verder zijn er tussen 11 en 25 augustus tal van andere evenementen in de stad, zoals het traditionele erwtensoep uitdelen onder toeziend oog van reus Don Christoph, de Langeman, concerten en mirakelspelen.

info

www.virgajessefeesten.be

locatie
plaatsHasselt (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl