Vandaag is vrijdag 27 september  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 10 december    Evangelie van 2024-12-10
begintijd20:00 uur
 titelDe hel van Dante
beschrijving

Op dinsdag 10 december 2024 vanaf 20.00 uur zal Sandra Overdijk spreken over het eerste deel van de Goddelijke Komedie van Dante: de hel.

De Goddelijke Komedie van Dante Alighieri (1265-1321) is een groots literair werk, dat tot het beroemdste allertijden gerekend mag worden. En dat is niet alleen om de intrigerende tocht door het hiernamaals, of om het betoverend dicht- en taalgebruik. De diepere laag roept op tot introspectie. Het wordt Komedie genoemd, omdat we gemakkelijk een potje van ons leven maken. Het is echter serieuze materie, om ons weer op de goede weg te zetten, richting dat onwankelbaar geluk dat we allemaal verlangen. Om tot dat geluk te komen is evenwel eerst een ‘afdaling’ nodig. Dat is beeldtaal voor het langslopen van de duistere kanten van onze ziel.

Met het eerste deel van de Komedie, de ‘Hel’, begeleidt Dante ons in die afdaling. We staan deze avond stil bij hoe het kwaad ontstaat, welke gezichten het kwaad heeft, hoe subtiel de grens is tussen goed en kwaad, en waarom we het niet zien. En we zoemen we in op het begrip ‘hel’. Dat doen we niet om angst aan te jagen, maar om inzicht te krijgen, om daarmee op weg te gaan. Deze weg vervolgen wij op andere avonden met lezingen over boek Louteringsberg en Hemel, respectievelijk over het proces van bevrijding en de groei naar het hoogste bewustzijn. 

Gastspreker Sandra Overdijk heeft Italiaanse taal- en letterkunde gestudeerd en heeft zich gespecialiseerd in het leven en werk van Dante.

info

www.katholiekdrechtsteden.nl

locatieTitus Brandsma Gedachteniskapel, Nolensweg 10
plaatsDordrecht (Zuid-Holland)
postcode33
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl