Vandaag is zaterdag 27 juli
Titus Brandsma
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzaterdag 14 september    Evangelie van 2024-09-14
(Kruisverheffing)
begintijd14:30 uur
 titelHildegardmiddag in de Hofkerk
beschrijving

Het Samenwerkingsverband Clara & Franciscus organiseert rond de sterfdag van Hildegard van Bingen in 1179 op 14 september 2024 een themabijeenkomst over haar leven, haar gedachtengoed en haar bijzondere betekenis voor de muziek, ook nu nog.

Voor wie?
Voor een ieder die geïnteresseerd en nieuwsgierig is naar deze breed getalenteerde vrouw: Hildegard van Bingen.

Hildegard van Bingen (1098-1179), abdis, mystica en componiste, is een van meest opmerkelijke vrouwen in het Middeleeuwse West-Europa. Haar veelzijdige talent is uitzonderlijk. Jarenlang gaf zij als abdis leiding aan een klooster van Benedictinessen, dat zij zelf had gesticht op de Rupertberg bij Bingen.

Zij ontving visioenen die zij op schrift stelde. Zij correspondeerde met de grote persoonlijkheden van haar tijd, onder wie Bernardus van Clairvaux en keizer Barbarossa en nam in haar brieven geen blad voor de mond.

In een heel eigen stijl en met een zeer persoonlijke, spirituele inhoud componeerde zij muziek die nog steeds mensen kan raken.

Kitty Bouwman
Dr. Kitty Bouwman is theologe met veel aan dacht voor mystiek en is werkzaam als geestelijk begeleider. Zij bestudeert de vrouwelijke gestaltes Caritas en Wijsheid in de werken van Hildegard van Bingen, en is verbonden aan het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen en het Ruusbroecgenootschap in Vlaanderen.

Jubilemus Domino
Vrouwenschola ‘Jubilemus Domino’ o.l.v. Catharina Bonsel is één van de koren van de Martelaren van Gorcumparochie. Dit koor zingt in de liturgie klassieke, met name Latijns talige kerkmuziek, onder andere Gregoriaans, de oudste, eenstemmige gezangen binnen de Romeinse liturgische traditie. Binnen dit genre nemen de prachtige liederen van Hildegard van Bingen een speciale plaats in. De Schola zal enkele liederen ten gehore brengen.

Praktisch
De middag begint om 14.30 uur in de Hofkerk, Linnaeushof 94, 1098 KT Amsterdam (inloop vanaf 14.00 uur). Aan de middag zijn geen kosten verbonden, wel stellen wij een bijdrage in de kosten (contant of via QR code) erg op prijs.

Na afloop om ca. 16.30 uur is er een afsluitend drankje en voor wie dat wenst een eenvoudige maaltijd.

Wilt u deelnemen aan deze bijzondere middag? Graag opgeven via hofkerk@ziggo.nl

Als u ook aan de maaltijd wilt deelnemen, wilt u dat dan bij uw opgave vermelden? Voor de maaltijd rekenen wij een kostendekkende bijdrage van € 7,50. (ter plaatse te voldoen via QR-code of contant)

info

hofkerk@ziggo.nl
www.hofkerk.amsterdam/hildegard-van-bingen-middag-in-de-hofkerk-update

locatieHofkerk, Linnaeushof 94
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl