Vandaag is zaterdag 27 juli
Titus Brandsma
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneermaandag 30 september    Evangelie van 2024-09-30
(Sint Hiëronimus)
begintijd19:30 uur
 titelBoekpresentatie - Levende Stenen
beschrijving

Op maandag 30 september 2024 om 19u30 wordt het nieuwe boek Levende stenen - een biografie van de kathedraal gepresenteerd in de kathedraal.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen is opgetrokken uit steen, maar evengoed zijn het de levende stenen die haar vorm gegeven hebben: de verhalen, de handenarbeid, de woorden, de kunstwerken, de muzieknoten,… van talloze mensen. Van toen en nu.

Levende stenen vertelt enerzijds de geschiedenis van de kathedraal. Elk hoofdstuk begint met een beeld. Vervolgens lichten (gast)auteurs een (kunst)historische periode uit: van romaans en gotisch, over Rubens, tot de moderne (zelfs controversiële) kunst.

Elk historisch hoofdstuk wordt gevolgd door een levensbeschouwelijke reflectie. De vraag naar de diepere betekenis - Wat betekent dit nu, voor ons, vandaag? - staat centraal. Een van de samenstellers van het boek, naast Albrecht De Preter, is dan ook niemand minder dan professor in de wijsbegeerte Guido Vanheeswijck. De dialogen in het boek overstijgen het christelijke: ook joodse en islamitische gelovigen laten hun licht schijnen in het boek,… Of is dat pluralisme net zo kenmerkend voor de christelijke traditie? Iets om over na te denken.

Om het met de woorden van Jonas Roelens (co-auteur van het alom geprezen boek Middeleeuwse medemensen) te schrijven: ‘Setting voor historische mijlpalen, pelgrimsoord voor volksdevotie, hedendaagse landmark. De vele gezichten van de Antwerpse kathedraal worden ontsluierd door een team van experts.’

Details

  • Wanneer? 30 september 2024 om 19.30 uur
  • Waar? de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen, Groenplaats 21, 2000 Antwerpen
  • Tickets € 7 (inschrijvingen worden in juli geopend)

Programma

  • Verwelkoming: Luk Lemmens
  • Introductie
  • Muzikaal intermezzo *
  • Interview door Katelijne Boon met Joke Bungeneers
  • Muzikaal intermezzo *
  • Interview door Katelijne met Nico Van Hout
  • Muzikaal intermezzo *
  • Slotwoord: Albrecht De Preter en Guy Vanheeswijck

* Muziek van voormalige kapelmeesters van de Antwerpse kathedraal, waaronder Joseph Hector Fiocco en Willem de Fesch.

info

boeklancering-levende-stenen.eventsquare.store/nl

locatieOnze Lieve Vrouwekathedraal, Groenplaats 21
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl